S odborníkem vyberete ta pravá okna na chatu nebo chalupu

Výměna oken vás časem čeká i na chatě nebo chalupě. A protože i zde platí, že okna jsou očima domu, měli byste je pečlivě vybírat, aby vzhled domu neutrpěl. Ale v potaz musíte brát i další jejich parametry.

Podle čeho nová okna vybírat?

Až budete nová okna vybírat, držte se hlavně svých požadavků. Nemusíte se bát, že by byla v tomto případě nějaká speciální okna. Můžete použít běžně dostupná okna. Jen je trošku přizpůsobte charakteru stavby. Do srubů a roubenek se budou hodit špaletová okna. Musíte u nich ale počítat s vyšší pořizovací cenou. Myslete také na tepelně technické parametry.

Důležitá je i vaše preference materiálu. Určující je i to, jak objekt využíváte – zda celoročně, nebo sezónně. A v neposlední řadě hraje roli také rozpočet. Podle toho, jak během roku chatu využíváte, můžete zvolit typ prosklení nových oken. Pokud sem jezdíte celoročně, sáhněte po izolačním trojsklu, má lepší tepelně-technické vlastnosti. Jste-li pouze sezónními uživateli a pobýváte tam většinou jen od jara do podzimu, postačí vám okna s izolačním dvojsklem.

Jak se vypořádat s vlhkostí

U starších budov bývá obvykle problém s vlhkostí. Určitě byste při výměně sáhli raději po oknech dřevěných, která se sem budou více hodit více než plastová. Budou ovšem více trpět vnitřní vzdušnou vlhkostí, která je dokáže zásadně a velmi rychle poškodit. A to zejména v případech, že objekt využíváte po celý rok.

Můžete sáhnout po oknech plastových, která mají dřevěný dekor. Oproti dřevěným oknům pak vizuálně nepoznáte rozdíl. Pokud zvolíte dřevěná okna, měla by mít vícevrstvou povrchovou úpravu. Tu bude třeba pravidelně – dvakrát do roka – ošetřit. Rámy bude třeba omýt, osušit a napustit balzamovacím prostředkem, který obnoví jejich původní vlastnosti.

Chcete mít dělená okna?

Okna s rozdělenými tabulkami dodají chalupě typický ráz. Pokud se jich ani při jejich výměně nechcete vzdát, i moderní okna vám to umožní. Jednou z možností jsou meziskelní příčky. Jak název napovídá, umisťují se mezi skla do meziskelního prostoru. Při umývání oken vám pak nebude na ploše nic překážet. Na druhou stranu se zhoršují tepelně-izolační vlastnosti.

K rozdělení okenních tabulí můžete použít také nalepovací příčky. Ty jednoduše nalepíte z vnější i vnitřní strany. Mezi skla potom použijte ještě meziskelní rámeček, který zakryje rubové, nalepovací strany příček. Poslední možností je použití vodorovných sloupků, tzv. poutců. Sklo je jimi rozděleno na samostatné části. Toto řešení se nehodí na malá, úzká okna, protože okenní tabule se tímto způsobem zmenšují.

Myslete i na zabezpečení

Při výměně oken je dobré se zamyslet také nad možným zabezpečením. U chat a chalup to platí dvojnásob, protože zde nejste každý den. Opět si musíte stanovit požadavky, které by zabezpečení mělo splnit. Možností je mnoho.

Elektromagnetické kontakty, které se dají napojit na poplašné zařízení. To v případě narušení pošle zprávu přímo do vašeho telefonu. Bezpečnostní zasklení, které má vyšší mechanickou i teplotní odolnost. Bezpečnostní kování, které umožňuje přidat více uzamykacích a bezpečnostních bodů. A to tak, aby je nevítaný návštěvník nezaznamenal. Venkovní rolety budou plnit hned dvě funkce – dokonale zastíní a zároveň zvýší bezpečnost. Venkovní mříže jsou také řešením, ale domu na kráse nepřidají.

Tagy: