Při zemětřesení v Turecku zemřela Češka. Záchranáři po ní pátrali několik dní

Zemětřesení v Turecku nepřežila jedna česká občanka. Ta byla od začátku katastrofy pohřešovaná. V zemi dlouhodobě žila se svým tureckým manželem. Informaci CNN Prima NEWS potvrdilo ministerstvo zahraničí. Šéf českého zastupitelského úřadu Petr Vacek řekl, že zatím nemá informace o dalších Češích, kteří by byli pohřešovaní.

„Bohužel můžeme potvrdit, že mezi oběťmi zemětřesení v Turecku je i pohřešovaná česká občanka, která v zemi dlouhodobě žila. Naše velvyslanectví v Ankaře je v kontaktu s rodinou a tureckými úřady,“ sdělil CNN Prima NEWS tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Ten dodal, že bližší informace o zemřelé Češce nebude resort poskytovat.

Český velvyslanec v Turecku Pavel Vacek potvrdil zprávu o úmrtí české občanky při zemětřesení, žádní další Češi nyní podle něj nyní mezi pohřešovanými nebo zraněnými nejsou. V telefonickém rozhovoru Vacek řekl, že míří do provincie Adiyaman, kde česká oběť přírodní katastrofy žila, aby navštívil tým českých záchranářů, kteří tam pomáhají s prohledáváním zřícených budov a vyprošťováním obětí.

ČTĚTE TAKÉ: Zákulisí USAR týmu: S odletem se čekalo na pokyn Turecka. Proč je nutná policejní ochrana?

„Nevíme v tuto chvíli o dalších Češích, kteří by byli pohřešovaní, zranění nebo v nějakých nesnázích. Nevylučuji ale, že se to může změnit,“ řekl šéf českého zastupitelského úřadu. Podle něj je ambasáda aktuálně v kontaktu se všemi občany, kteří v době katastrofy pobývali v postižených provinciích na jihovýchodě země a všichni jsou nyní podle něj v bezpečí.

Čeští záchranáři nacházejí oběti

Vacek ve čtvrtek míří do půlmilionového města Adiyaman, kde působí jednotka českých záchranářů. Fakt, že ze stejné oblasti pochází česká oběť zemětřesení, je podle něj pouze shoda okolností.

Český USAR (Urban Search and Rescue) tým specializovaný na vyhledávání lidí v sutinách je v Turecku od úterý. Téměř sedmdesátičlenný tým prohledává dvě zřícené budovy v Adiyamanu, podle mluvčího hasičů čeští záchranáři do středečního večera z trosek vyprostili tři mrtvé, mezi nimi dvě děti.

Čeští občané byli v uplynulých letech oběťmi zemětřesení a podobných katastrof jen vzácně. Například při nejtragičtějším přírodním neštěstí posledních dekád, zemětřesení a následné cunami, které v prosinci 2004 postihly země obklopující západní cíp Indického oceánu, zahynulo devět Čechů, většinou v Thajsku. Celkem tehdy zemřelo 230 tisíc lidí. V dubnu 2009 pak byli mezi třemi stovkami obětí silného zemětřesení ve střední Itálii dva čeští občané.

Pomoc i pro Sýrii

Česká republika je podle středečního vyjádření ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) připravena případně prodloužit desetidenní pobyt týmu 68 záchranářů v Turecku a zvýšit i finanční a materiální pomoc. Postupuje podle žádostí o podobu pomoci z Turecka. Do země pošle příští týden generátory a spací pytle, monitoruje další požadavky.

Vláda podle šéfa diplomacie nezapomíná ani na Sýrii, kvůli komplikované bezpečnostní situaci tam ale bude pomoc posílat prostřednictvím mezinárodních organizací. Úřad vlády uvedl, že na pomoc Sýrii Česko pošle deset milionů korun. Stejnou částku už vyčlenila ČR i pro Turecko.

Počty zemřelých stále rostou

K ničivému zemětřesení došlo v noci z neděle na pondělí na jihovýchodě Turecka a severu Sýrie, podle dostupných údajů mělo sílu 7,8 stupně Richterovy stupnice.

Počet potvrzených obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii stoupl na více než 17 tisíc. Prezident Erdogan řekl, že jen v Turecku zahynulo přes 14 tisíc lidí. Očekává se, že počty zemřelých a raněných ještě porostou.

Tagy: