Silná koruna „zlevní“ Čechům dovolenou. Ekonomové doporučují, jak v zahraničí utrácet

Italské letovisko Sorrento.

Jak se projeví silná koruna na dovolené

Za každé utracené euro o korunu méně než loni. Tak Češi letos ušetří na dovolených. Díky silnému kurzu koruny se alespoň z části vyrovná zdražování, které je v některých letoviscích extrémní. I podle ekonomů by si to cestovatelé letos měli užít. Příští turistický rok by už z hlediska kurzu mohl vypadat odlišně.

Před rokem skoro 25 korun za euro, letos 23,5. Silnější koruna může českým výletníkům zpříjemnit jejich dovolenou. „Za stejný počet korun mohou nakoupit více cizí měny. Tím pádem budou pro turisty nákupy v zahraničí levnější, což Češi obzvlášť v dobách vysoké inflace určitě ocení,“ vysvětloval pro CNN Prima NEWS ekonom Štěpán Křeček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi vidí světlo na konci tunelu. Finanční situace domácností se zlepšuje, ukazuje průzkum

Například v italských supermarketech potraviny zdražily o desítky centů, jenže po převodu na koruny se ceny ve srovnání s loňskem zvedly mírněji, což platí třeba i v Řecku. Tam se zase výrazněji zdražovalo v restauracích.

„Kdyby koruna neposílila, bylo by to ještě horší. Když si vezmeme, že koruna vůči euru posílila, tak můžeme konstatovat, že nejde o tak velké zdražení – můžeme tedy pár procent odečíst,“ zmínil ekonom Vladimír Pikora.

Ušetřit se přitom dá i správným způsobem placení. Pokud totiž v zahraničí platíte kartou, rozhoduje o kurzu banka. Ta se řídí tím nejaktuálnějším. Může tak být výhodnější radši použít dopředu nakoupená eura v hotovosti.

Ekonomové doporučují i Turecko

Důležité je pak i místo, kde se utrácí. „V dražších oblastech ceny budou opravdu jinde než v regionech, které nejsou mezi turisty tak populární. Úplně jiná míra inflace bude u služeb, které jsou vyloženě nastavené pro turisty,“ uvedl ekonom Pavel Peterka.

Křeček doporučuje nakupovat ve větších supermarketech, kam chodí i místní obyvatelé. „Je dobré v některých zemích vyjednávat o ceně. Týká se to hlavně asijských zemí či států na severu Afriky,“ dodal. I v této oblasti silná koruna Čechům pomůže.

„Nejde jen o euro. Třeba i vůči turecké liře můžeme sledovat obrovské posílení, což je dobrá zpráva pro Čechy, kteří směřují do Turecka,“ řekl Pikora, rovněž připomněl tamní vysokou inflaci.

Čeští ekonomové do budoucna už příliš dobrý kurz koruně nevěští. Do příštího léta by tak cizí měny měly zase zdražit.

Tagy: