Že se Rusům nedaří? Iluze. Mají na Ukrajině významné zisky, míní Zaorálek

Lubomír Zaorálek

360° (512)

Válku nevyhrávají Rusové, ale ani Ukrajinci. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Spolu s ostatními hosty částečně rozporoval, že by Moskva během konfliktu táhla za kratší konec.

Obrovské materiální i lidské ztráty či zpackaná kyjevská ofenzíva, která se dá považovat za debakl. O ruských nezdarech během vojenského konfliktu na Ukrajině se ve veřejném prostoru mluví často. Prohrává ale Rusko válku?

„Podle amerických zpravodajců nyní nevítězí ani Rusové, ani Ukrajinci. Situace se blíží patu. Rusko přesto realizovalo významné zisky. Před válkou mělo pod kontrolou třetinu Donbasu, teď 80 procent. Propojilo Krym s pevninou a odstřihlo Ukrajinu od moře,“ připomněl Zaorálek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ukrajina chce nyní Rusy z veškerého okupovaného území vytlačit. Dílčí úspěchy hlásí například bojovníci u Charkova. Lze ale agresora vyhnat z celého území?

„Rusové se učí, zlepšují a část původních chyb odstraňují. Ukrajina je závislá na pomoci Západu. Rusko zatím nevyhlásilo všeobecnou mobilizaci. Mluví dál o speciální vojenské operaci, my si z toho děláme legraci, ale je to pravda, i když ta operace není mírová,“ upozornil bezpečnostní odborník Jan Ludvík.

Připomněl tak, že během oslav Dne vítězství nakonec nedošlo na ruskou všeobecnou mobilizaci, což mnoho analytiků předpovídalo. „Ruská armáda zatím nemá potřebu mobilizovat. Pokud by ztráty byly vyšší, určitě by došlo i k takovým scénářům,“ podotkl spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just.

Ludvík: Pozornost veřejnosti může začít opadat

Podle Zaorálka mohou být v některých okamžicích pohledy české veřejnosti na válku trochu zkreslené. „V Česku máme tendenci vidět válku tak, že Rusové ztrácejí, dopustili se chyb a nejsou na tom dobře. Jenže získali velkou část území bez toho, aniž by provedli mobilizaci. Naše pohledy, že Rusko za den kapituluje, nejsou přesné,“ upozornil bývalý ministr zahraničí.

Ludvík považuje za klíčový dlouhodobý postoj západních zemí: „Záleží na tom, jak dlouho Západu vydrží zájem Ukrajinu podporovat. Pozornost veřejnosti může začít opadat. Čím déle bude válka trvat, tím to pro Rusko může být výhodnější.“

Se slovy bezpečnostního odborníka částečně souhlasil i Just. Podle novináře, který v Rusku dlouhodobě žije, Kreml předpokládá, že se podpora Ukrajiny západními zeměmi začne postupně slábnout.

Tagy: