Zelenskyj apeloval na diváky hudebních cen Grammy. Píseň roku nazpívali Silk Sonic

Zelenskyj během předávání cen Grammy apeloval na diváky

Zelenskyj apeloval na diváky cen Grammy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se prostřednictvím videa obrátil na diváky slavnostního předávání hudebních cen Grammy ve Spojených státech. Vyzval je, aby podporovali Ukrajinu, která již druhý měsíc čelí ruské invazi. Skupina Silk Sonic při předávání cen Grammy získala po ocenění za píseň roku i cenu za nahrávku roku. Objevem roku je Olivia Rodrigová.

Během slavnostního předávání cen zaznělo prostředictvím videa poselství od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který vyzval diváky k pomoci Ukrajině, čelící útoku Ruska. „Válka. Co je největším protikladem k hudbě? Ticho zničených měst a zabitých lidí,“ prohlásil Zelenskyj.

„Naplňte ticho vaší hudbou. Naplňte ho, abyste vyprávěli náš příběh. Podporujte nás jakýmkoliv způsobem, jakým můžete. Jakkoli, ale nebuďte zticha,“ řekl před vystoupením Johna Legenda, který zazpíval píseň Free s ukrajinskými emigranty, včetně zpěvačky a herečky Miky Newtonové a básnířky Ljuby Jakimčukové.

Zpěvák Bruno Mars dovršil hattrick

Písní roku byla dnes při předávání hudebních cen Grammy vyhlášena skladba Leave the Door Open skupiny Silk Sonic. Stejná skupina získala i ocenění za nahrávku roku. Prestižní cenu za „objev roku“ si odnesla zpěvačka Olivia Rodrigová. Hlavní cenu za album roku získal pětatřicetiletý afro-americký pianista Jon Batiste, který album We Are koncipoval jako poctu svému rodnému městu New Orleans.

Skupina Silk Sonic vznikla jako „retro projekt“ okolo dua zpěváků Bruna Marse a Andersona Paaka. Mars během své dřívější hudební dráhy získal již jedenáct cen Grammy, připomněla agentura AFP a dodala, že ještě před galavečerem v Las Vegas skupina Silk Sonic získala dvě jiné ceny v kategorii Rhythm and Blues.

Cena za nahrávku roku staví Marse do historické společnosti: jen Mars a Paul Simon si jako dosud jediní dokázali tuto cenu odnést domů třikrát, poznamenala agentura AP.

„Opravdu se snažíme ze všech sil zůstat pokorní, ale v hudebním průmyslu se tomu říká, že jsme (se všemi) čistě zametli,“ žertoval Paak a dodal, že „pití je dnes večer na Silk Sonic“.

Překvapením letošních Grammy je Jon Batiste

Pětatřicetiletý Američan mnoha talentů Jon Batiste šel do klání o Grammy s 11 nominacemi, čímž se tento dosud spíše méně známý umělec stal největším překvapením letošních nominací, když předstihl světové hvězdy, jako je Justin Bieber (osm nominací), Lady Gaga či Taylor Swift. Album We Are koncipoval jako poctu svému rodnému městu New Orleans.

O cenu v hlavní kategorii –⁠ album roku –⁠ se Batiste utkal s Justinem Bieberem (Justice), Billie Eilish (Happier Than Ever), Dojou Cat (Planet Her), H.E.R. (Back Of My Mind), Kanye Westem (Donda), Tonym Bennettem a Lady Gaga, Olivií Rodrigovou (Sour), Taylor Swiftovou (Evermore) a rapperem Lil Nas X (Montero). Klání dopadlo triumfem pro stoupající hvězdu zatím skromného věhlasu, poznamenala AFP.

Cenu za „objev roku“ si odnesla devatenáctiletá zpěvačka Olivia Rodrigová, která se již dříve proslavila svými hereckými výkony. Teprve loni zazpívala velký hit Drivers Licence, který slavil úspěch jak u kritiky, tak komerčně. Její album Sour se stalo nejlepším popovým vokálním albem. „Toto je můj největší sen, který se stal skutečností,“ prohlásila.

Ceny Grammy byly poprvé vyhlášeny v Las Vegas. Ceremonie udílení cen americké hudební akademie byla přemístěna do nevadského města kasin a zábavy Las Vegas poté, co se nemohla uskutečnit v lednu v kalifornském Los Angeles kvůli rostoucímu počtu případů covidu.

Tagy:
Justin Bieber Mars Lady Gaga Las Vegas Ukrajina USA Taylor Swiftová Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Grammy Award Jon Batiste