Zelenského plamenný projev: Chceme postavit před soud každého šmejda, který u nás vraždil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přednesl v neděli večer další ze svých plamenných projevů. Rusy v něm označil za zbabělce. Rovněž prohlásil, že chce postavit před soud každého ruského vojáka, který na území Ukrajiny zabíjel a mučil lidi nebo devastoval města.

„Stále žijeme, a to i přes veškerou snahu Ruska nás zničit. Děláme vše pro to, abychom postavili před soud každého šmejda, který přišel do naší země pod ruskou vlajkou s tím, že ničil naše města a zabíjel nebo mučil naše lidi,“ řekl Zelenskyj v počátku svého projevu.

Rusko znovu obvinil z válečných zločinů. „Rusové se snaží přenést zodpovědnost na někoho jiného. Lžou o vraždách v Buči, Kramatorsku a dalších městech. Říkají, že to nebyli oni, ale údajně my. I když je každému zřejmé, že to oni byli. Jsou to zbabělci. Zničili životy milionů lidí, ale údajně za to můžeme my,“ kritizoval ukrajinský prezident.

Rusové před odchodem z Buči zmasakrovali stovky civilistů. Některé oběti měly svázané ruce a prostřelenou hlavu. Další popravení včetně několika dětí pak měli mít uřezané uši nebo vytrhané zuby. Podle svědků Rusové některé ženy před zabitím znásilnili.

Svět také šokoval raketový útok na nádraží v Kramatorsku, při kterém bylo zabito minimálně 57 lidí. Moskva obvinění z cílené likvidace civilistů popírá. Všechny zveřejněné důkazy označuje za podvrh a ukrajinskou provokaci vykonanou na objednávku USA. Podle Zelenského však Rusko jednou bude muset přiznat pravdu.

„Všechny naše činy minutu od minuty směřují k tomu, že Rusko bude muset uznat pravdu. Dřív nebo později bude muset své strašné chyby přiznat. My díky naší odvaze jednoznačně zvítězíme,“ prohlásil. Je přesvědčen, že na přiznání vlastních chyb zatím Rusko nemá odvahu. „Z Rusů se stávají monstra,“ dodal.

Vzhledem k vojenskému debaklu, který ruská armáda v Kyjevské oblasti předvedla, se podle ukrajinských úřadů Kreml rozhodl přeskupit své invazní jednotky a soustředit se především na východoukrajinský Donbas s dalšími přilehlými městy. Zelenskyj se proto obává, že by boje na východě země mohly být v budoucnu ještě brutálnější.

„Mohou proti nám použít ještě více raket. Jsme ale připraveni a odpovíme,“ uvedl ukrajinský prezident s tím, že bude nadále aktivně vyhledávat vojenskou podporu od západních spojenců.

Tagy:
válka trest Moskva vojáci Ukrajina projev soud Volodymyr Zelenskyj USA Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Buča Kramatorsk