Zelenskyj hraje o svůj život i osud země. Názory na Západ změnil, míní ukrajinista

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Rozhovor s Davidem Svobodou o Zelenském

Volodymyr Zelenskyj nepochybně zažívá nejdůležitější, ale zároveň nejhorší chvíle svojí kariéry. Ukázal se jako silný lídr, což mnohé politology překvapilo. V politice totiž podle ukrajinisty Davida Svobody nadělal mnoho přešlapů, a tak má co odčiňovat. Navíc hraje o svůj život i osud Ukrajiny, uvedl expert v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Zelenskyj se stal symbolem vzdoru Ukrajiny proti Rusku. V čem měl ukrajinský prezident změnit své názory?

„Zelenskyj vstoupil do politiky jako nevážná osobnost. Jeho chování je bezvadné, ale kontrastuje s tím, jak se choval ještě pár dní před invazí, kdy vehementně popíral zprávy ze Západu, které byly opřené o zdroje. Říkal: ‚Vy panikaříte, komplikuje nám to situaci,‘“ poukázal na změnu přístupu ukrajinista David Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nyní musí ukrajinský prezident čelit jedné z nejtěžších zkoušek života. To, že se mu podařilo proniknout do politiky, přitom byla zčásti i náhoda. „Odpovídal globálnímu trendu, který zaznamenáváme ve světě – každý se může stát politikem. Není to člověk soustavného poselství. Jeho zvolení bylo známkou, že navzdory dramatům, která Ukrajina prožívala, velká část Ukrajinců vsadila na jiný styl politiky,“ sdělil Svoboda. „Zelenskyj je možná něco jako Donald Trump, ne politicky, každý vnesl jiné poselství... Je to ale něco, co je v souladu s globálními trendy,“ dodal.

Dějiny ho donutily být státníkem

V tuto chvíli ale Zelenskému nezbývá nic jiného, než stát se státníkem. „Najednou dějiny ukázaly, že budou mít vždy převahu nad zábavou. Ony ho donutí chovat se státnicky,“ zdůraznil Svoboda v pořadu Nový den.

Fakt, že se soustředíme především na ukrajinského prezidenta, je ale podle něj nespravedlivý vůči Ukrajině jako celku. „Zelenskému nezbývá nic jiného, než chovat se, jak se chová. Nasekal spoustu chyb, má co odčiňovat,“ popsal ukrajinista s tím, že zaznamenal i signály, kdy okolí ukrajinského prezidenta bylo ochotné bavit se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. To sice mnohé znepokojovalo, „naštěstí však tyto tendence byly krátkodeché“.

Zelenskyj podle ukrajinisty zkrátka nemá na výběr. Kdyby ustoupil Putinovi, Ukrajinci by ho rozsápali. „Nechci mu však upírat lidství, hraje o osud Ukrajiny i o svůj život,“ podotkl expert. Zmínil také, že ruská propaganda ukrajinského prezidenta urážela. „Ukrajinský prezident je židovského původu a v ruských kanálech se skutečně objevil hrubě antisemitský článek o tom, že by mohl pracovat jako odklízeč mrtvol. Zelenskyj se tedy může cítit dočten i z osobní důvodů, zásadní roli to ale nehraje,“ dodal Svoboda.

Zelenskyj se stal symbolem

Světová média i většinu veřejnosti si ale Zelenskyj podmanil a stal se symbolem. „Myslím, že herecká a komediální minulost Zelenského je klíčová pro jeho řízení současné situace. Je zvyklý být před kamerou, je zvyklý vystupovat,“ řekl Samuel Woolley z Texaské univerzity v Austinu. „Zatímco před tímto konfliktem byla jeho popularita v průzkumech poměrně nízko, teď vylétla strmě vzhůru. A to i proto, že je schopný využít svých předností během konfliktu,“ doplnil.

Woolley také poznamenal, že historie pamatuje několik úspěšných televizních či filmových hvězd, které posléze uspěly v politice, a to včetně amerických prezidentů Donalda Trumpa a Ronalda Reagana nebo kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera. „V politice, především té současné, hraje klíčovou roli vystupování. Je potřeba vědět kdy, co a jak říct. A v tomto směru se Zelenskyj trefil do černého,“ řekl Woolley.

„Skoro obyčejný chlap, komik, se z ničeho nic proměnil v nebojácného vůdce. Myslím, že na svět to zapůsobilo. Působí přívětivě a přístupně. Na rozdíl od ruského prezidenta Vladimira Putina, který se vždy profiloval jako autoritářský vůdce, kterému je nutné se podřídit a respektovat ho,“ řekla Jennifer Merciecaová z univerzity v texaském Houstonu.

Ocenili ho i čeští politici

Jeho odvahu a odhodlání ocenila i řada politiků, včetně českých. „Možná má minulost jen herce a baviče. Možná mu ke zvolení pomohli oligarchové, kteří nechtěli Porošenka. Ale teď jde o všechno a on se chová jako prezident. Co bych za to dal, kdyby v roce 1938 byl na Pražském hradě muž jako on a ne Beneš,“ napsal například na Twitteru bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Mám z toho pocit, že až když světoví státníci viděli videa Volodymyra Zelenského, jeho výzvy, tak změnili názor a konečně uplatnili ty nejpřísnější sankce. Prezident Zelenskyj je neuvěřitelný frajer, má obrovskou odvahu, je to odvážný chlap. Má mou veškerou úctu. Je neuvěřitelný jeho příklad, jak bojuje za Ukrajinu. Dává obrovský příklad, mobilizuje všechny ukrajinské občany. Skutečně, velký respekt,“ obdivoval ukrajinského prezidenta také expremiér a šéf ANO Andrej Babiš.

Poslankyně STAN Barbora Urbanová dokonce navrhla Zelenského na státní vyznamenání. „Mohl by kšeftovat jako někteří jeho předchůdci, ustupovat, opustit zemi a lidi tam nechat. To neudělal. Jeho statečnost probouzí to nejlepší v nás,“ uvedla Urbanová na Facebooku.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina politika Donald Trump David Svoboda Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj