Hrdinné momenty války na Ukrajině: Sprostí vojáci, kamikaze i vlastenec Zelenskyj

V noci na čtvrtek propukla na Ukrajině válka. A jak už to tak bývá, v těžkých časech se zpravidla láme charakter. Sociálními sítěmi se šíří desítky příběhů, které popisují hrdinné chování ukrajinských vojáků i prostých obyvatel. Příkladem jde i sám prezident Volodymyr Zelenskyj, který zůstává v obléhaném Kyjevě a řídí tam obranu. Ve městě zůstává i starosta Vitalij Kličko.

„Tady je ruská válečná loď. Doporučuji vám složit zbraně a vzdát se, jinak začneme střílet. Rozumíte?“

Takový mrazivý vzkaz obdrželo 13 vojáků na ukrajinském Hadím ostrově, kteří během druhého dne války čelili ruskému útoku z moře. Všichni se rozhodli položit za svou zemi život a požadavku Rusů se vysmáli.

„Ruská válečná lodi, jdi do p*dele,“ odvětil přes rádiové spojení jeden z ukrajinských vojáků na ostrově. Později se ale objevila spekulace, že hrdinní ukrajinští vojáci ve skutečnosti nezemřeli, ale skončili v ruském zajetí.

V další srdceryvný moment se proměnila akce, které se účastnil ukrajinský voják Vitalij Skakun. Ten se totiž rozhodl spáchat nebezpečný obranný čin, přestože věděl, že při něm dost možná přijde o život. Ve městě Heničesk na jihu Ukrajiny vyhodil do vzduchu most, aby zastavil postup tankové kolony Rusů. Sám při sebevražedném činu zemřel.

Lidé na Ukrajině ve válce hledají vzory, o které by se mohli opřít. Mezi příkladné bojovníky se zařadili mezi jinými bratři Kličkové – Vitalij a Vladimir – kteří oblékli vojenskou uniformu a vyrazili do války.

Na sociálních sítích se objevil obrázek, který zachycuje Vitalije s kulometem. Diskutující slavného bývalého boxera a ukrajinského milionáře ocenili.

Za hlavního hrdinů bojů je pak na ukrajinské straně podle mnohých sám prezident Zelenskyj, který stále zůstává v obléhaném Kyjevě a osobně řídí obranu. Šéf země, který se z vysmívaného komika vypracoval na dospělého vůdce Ukrajiny, už nasbíral během krize řadu hrdinných vyjádření.

Opakovaně přes sociální sítě například vyjádřil obavu, že se nemusí dožít rána. Pro Rusy má být údajně hlavní cíl. Přesto Zelenskyj zůstává v hlavním městě i s celou rodinou. S ostatními státníky komunikuje přes sociální sítě a volá si s nimi z bunkru.

V jednom svém videoprojevu si postěžoval, že Ukrajina zůstala na všechno sama. „Zůstali jsme sami na obranu našeho státu. Kdo je připraven s námi bojovat? Nikoho nevidím. Kdo je připraven poskytnout Ukrajině záruku členství v NATO? Všichni se bojí. Zeptal jsem se 27 evropských vůdců, zda bychom měli být v NATO. Všichni se bojí. Ale my se nebojíme,“ řekl Zelenskyj to, co si nahlas netroufne mnoho lidí pojmenovat.

V jiném videu veřejnost ujistil, že on i přední představitelé vlády nadále zůstávají v Kyjevě. Když mu o pár hodin později Spojené státy nabídly, že ho evakuují z hlavního města, Zelenskyj odmítl. „Potřebuju munici, ne odvoz,“ řekl údajně.

Tagy: