Zelenskyj je hvězda, heroickou obranu Ukrajiny ale řídí někdo jiný. Kdo je za oponou?

Generál Valerij Zalužnyj je velitelem Ozbrojených sil Ukrajiny a úspěšným architektem obrany státu (snímek z 19. října 2021).

Expert hodnotí průběh bojů na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se během války proměnil na mediální hvězdu. Ostatně k tomu měl díky své herecké minulosti předpoklady. Vojenské strategie a reálné řízení války ale nechává na někom jiném. Mozkem ukrajinské obrany je totiž generálporučík Valerij Zalužnyj, vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny, který naprosto změnil způsob, jakým Ukrajinci válčí a o válčení uvažují.

Byl ruský útok na Ukrajinu nečekaný? Ačkoli to tak naoko mohlo vypadat, ukrajinští vojáci měli pravděpodobně velmi konkrétní představu o tom, co je čeká. Prezident Zelenskyj jmenoval v červenci roku 2021 do funkce velitele ozbrojených sil země generála Zalužného, který zhruba ve stejném čase začal veřejně diskutovat riziko ruského útoku. Upozornil na to web Politico.

„Mluvím o tom od chvíle, co jsem v této funkci, protože zkrátka existuje riziko celoplošné agrese,“ sdělil generálporučík na konci listopadu loňského roku pro Svobodnou Evropu.

A tak zatímco většina Evropanů nad rizikem války na Ukrajině mávala rukou, v Kyjevě zřejmě finalizovali přípravy obrany. Architektem vojenské strategie byl právě Zalužnyj, 48letý zkušený a vzdělaný voják, který se účastnil mnoha cvičení se složkami NATO. A právě díky nim vnesl do ukrajinské armády západní styl uvažování o bitvě, logistice i válce jako takové.

Je nutné připomenout, že pro Ukrajinu válka naneštěstí není nic nového. V Donbasu berou ukrajinští muži zbraně do rukou už od roku 2014, kdy začal tamní konflikt s proruskými separatisty. Táhlý boj tak alespoň Ukrajincům poskytl příležitost pro výcvik vojáků v ostrém boji, což mohli později využít i v komplexní válce.

Každý má svou roli

Rozdílný způsob ukrajinského a ruského vedení války je viditelný na první pohled. Rusko lpí na klasické organizaci velení, které Sovětský svaz využíval už za druhé světové války. Velitelé řídí boj v hierarchii směrem shora dolů, kdy povědomí o taktice a cíli konkrétní operace mají jen vysoko postavení vojáci. Ukrajinci se proto soustředí na jejich likvidaci, protože bez velitelů ruskou armádu sužuje chaos. Řadoví vojáci zřejmě nemají o plánech vedení ani ponětí.

Ukrajinci naopak podle Zalužného chtějí bojovat jinak. „Nechceme tolik řešit mapy, nechceme psát válečné rozkazy jako v roce 1943,“ komentoval šéf ukrajinských sil způsob ukrajinského válčení pro web ArmyInform.

Mládí vpřed

Ukrajinci na rozdíl od Rusů spoléhají na méně početné taktické skupiny, které mají větší povědomí o průběhu operací. Kombinují tak to nejlepší z partyzánského boje s využíváním moderních válečných technologií, dronů a špičkové navigace. Ukrajinská armáda má podle svého velitele pro takový boj předpoklady.

„Ukrajinská armáda je plná mladých, profesionálních vojáků, rozených lídrů. Jsou to úplně jiní lidé, než jací jsme byli my, když jsme byli poručíci. Tihle do pěti let od základu změní naši armádu. Téměř každý z nich zná nějaký cizí jazyk, dobře pracují s přístroji, jsou sečtělí. Nejsou to žádní obětní beránci jako v ruské armádě, jsou to praví pomocníci, kteří brzy nahradí důstojníky,“ popsal Zalužnyj.

Vrchní velitel ukrajinských sil se pro vůdcovství narodil, nikdy přitom o žádný vysoký post neusiloval. Zalužnyj se narodil jako dítě vojáka a po celý život pracoval v armádním sektoru. „Moje povýšení přišlo jako u každého normálního vojáka. Byl jsem někam jmenovaný, plnil jsem své povinnost, vzal nějaký úřad, pak nabídli další. Ale nikdy jsem si nemyslel, že se jednoho dne stanu generálem nebo že dosáhnu vysokých hodností,“ svěřil. Zalužnyj sice není mediální hvězdou, ale rozhodně je hrdinou. Hrdinou, který drží naděje Ukrajinců, že brutální a krvavou válku mohou vyhrát.

Tagy:
válka armáda vojáci NATO Ukrajina Politico generál Volodymyr Zelenskyj Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Druhá světová válka taktika ruská invaze na Ukrajinu Valerij Zalužnyj