Zelenskyj: Lavrov je „znalec hitlerismu“. Jeho slova o nacismu a židech nejsou náhodná

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (20. dubna 2022)

Válka na Ukrajině (2. 5.)

Svůj další pravidelný projev věnoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritice Rusů a zejména šéfa tamní diplomacie Sergeje Lavrova. Ten mimo jiné prohlásil, že „největší antisemité“ jsou židé. Zelenskyj vzkázal, že Rusko zapomnělo na všechny lekce z 2. světové války.

Lavrov v neděli řekl, že fakt, že je Zelenskyj žid, neznamená, že na Ukrajině nejsou prvky nacismu. Následně dodal, že i nacistický diktátor Adolf Hitler podle něj v sobě měl židovskou krev a že „největší antisemité“ jsou židé.

„Jak to mohl říci v předvečer výročí vítězství nad nacismem? Ty výroky znamenají, že nejvyšší ruský diplomat obviňuje židovský národ z nacistických zločinů. Nemám slov,“ rozzlobil se Zelenskyj.

V souvislosti s Lavrovovým prohlášením prý v Izraeli vypukl velký skandál. „Z Moskvy však neslyšíme námitky ani omluvy. Je ticho. Tudíž politici souhlasí s tím, co řekl ministr zahraničí. Po ruském útoku v Babím Jaru v Kyjevě, po zničení památníku v rokli Drobickij Jar nedaleko Charkova, po smrti obyčejných lidí, kteří přežili nacistickou okupaci a nacistické koncentrační tábory, ale ne ruské ostřelování, znamená takový antisemitský výpad, že Rusko zapomnělo na všechny lekce z druhé světové války,“ dodal prezident.

Rusové chtějí zničit vše živé, tvrdí prezident

Podle Zelenského mají výroky z dílny Lavrova své předpoklady. „Slova ruského ministra zahraničí – ‚velkého znalce hitlerismu‘ – nejsou náhodná,“ vzkázal Zelenskyj.

Není prý náhoda, že okupanti vytvářejí na ukrajinské půdě takzvané „filtrační tábory“, kterými podle Ukrajinců procházejí tisíce občanů. Jsou pak zabíjeni, mučeni a znásilňováni. Rusové ale tato nařčení opakovaně odmítají.

Podle Zelenského také není náhodou, že Rusové vedou „takzvanou totální válku“ s cílem zničit vše živé, aby zůstaly jen spálené ruiny měst a vesnic. Je prý potřeba odmítnout výdobytky vítězů nacismu a jsou-li takoví lidé v ruském vedení, neznamená to, že mohou podle sebe soudit ostatní.

„Posílají desetitisíce svých občanů na smrt do cizí země a ani neodnášejí těla zabitých z ulic, silnic, polí. Opravdu to neznamená, že všichni jsou jako oni,“ rozčílil se Zelenskyj.

Zelenského naštval útok na Oděsu

Podle informací Spojených států se Moskva brzy pokusí anektovat část východní Ukrajiny. Novinářům to řekl velvyslanec USA při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Michael Carpenter. Připojení dvou takzvaných lidových republik vyhlášených na Donbase k Rusku by údajně mohlo přijít už v polovině května. Podle Carpentera má Moskva podobné úmysly také s Chersonskou oblastí na jihu Ukrajiny.

Jedny z největších ofenziv se pak v posledních hodinách odehrávají u jihoukrajinského přístavu Oděsa. V pondělí večer zasáhla město ruská střela, podle oblastního gubernátora Maksyma Marčenka si útok vyžádal oběti i škody. Podle prvotních informací zahynul 13letý chlapec, napsala agentura Unian.

„Zničili také ubytovnu. Sedmnáctiletá dívka byla zraněna. Co to je? Za co? Čím děti a ubytovna ohrožovaly ruský stát?“ ptal se naštvaný Zelenskyj.

Tagy: