Šándor: Ukrajině pomáhají tajné služby USA i Británie. Státům ale docházejí zbraně

Andor Šándor

Experti rozebírají riziko jaderné války

Bezpečnostní expert Andor Šándor pro CNN Prima NEWS prohlásil, že Ukrajinci likvidují cíle s takovou přesností, že jsou zjevně neustále v kontaktu s americkou tajnou službou CIA, ale i s britskými zpravodajskými službami. Expert v rozhovoru také řekl, že z tankových ztrát se Rusové mohou sbírat roky.

Podle dosud neověřených zpráv se do ukrajinské palby připletl i náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ruska Valerij Gerasimov. Vyvázl se zraněními. Přesto to dokazuje, jak moc je ukrajinská armáda informovaná.

„Je evidentní, že zpravodajská pomoc od CIA i britských tajných služeb je velmi dobrá. Vědět, kde je šéf generálního štábu v době konfliktu, to je jedna z nejzásadnějších informací. I Ukrajinci mohou mít dobré signálové zpravodajství a schopnost odposlouchávat. Pomoc od USA je tu od samého začátku,“ pronesl Šándor pro Zprávy Plus.

Rusové mají obrovské ztráty

Ten se pro CNN Prima NEWS vyjádřil také k otázce výrazných ztrát ruských tanků. Moskva měla na Ukrajině přijít až o tisíc tanků. „To jsou tři tankové divize, přičemž schopnost nahrazovat ztráty je velmi limitní. Vyrobit takový počet tanků je otázka ne měsíců, ale spíše let. Ukazuje se, že těžké techniky Rusko nemá dostatek,“ přiblížil Šándor.

Z Ruska se mezitím šíří zvěsti o všeobecné mobilizaci. Podle bezpečnostního experta by ale neměla přílišný smysl. „Nemá cenu mobilizovat, protože brancům nemůžete dát zbraně. Rusové dobře ví, že frontální útok je další ztráta tanků, proto se uchylují k ostřelování dělostřelectvem a snaží se postupovat krůček po krůčku,“ řekl.

Bude zbraní dost?

Na Ukrajinu mezitím proudí nové a nové zbraně. Ukrajinští vojáci se učí zacházet s novou technikou údajně v Polsku. „Řekl bych, že už tak šest týdnů cvičí,“ zmínil Šándor.

Podle něj se ale blíží moment, kdy hlavní zásobovatelé Ukrajiny – USA a Velká Británie – nebudou nadále kapacitně schopní spojence ve válce podporovat.

„Otázka je, kolik toho ještě mohou Američané a Britové uvolnit. Spojené státy budou muset zvažovat, zda si ten svůj potenciál uchovají pro nějaká svá nebezpečí,“ uzavřel Šándor.

Tagy: