Další pomoc pro Ukrajinu: Česko pošle palivo i krev, Rusům stopne vydávání víz

Premiér Petr Fiala (ODS)

Tisková konference po jednání vlády

Česká republika pozastaví vydávání víz ruským občanům, výjimku budou mít humanitární případy. V pátek o tom rozhodla vláda. Česko také poskytne Ukrajině pohonné hmoty, o které země žádá. ČR může Ukrajině poslat krev i krevní plazmu.

Premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po jednání vlády kvitoval závěry nočního zasedání Evropské rady. „Reakce na anexi Krymu byla slabá, dnes je silná. Na jednání Evropské rady nikdo nezpochybňoval sankce a nechtěl je nijak změkčovat,“ prohlásil Fiala.

„S kolegy z vlády máme pocit, že s naší historickou zkušeností můžeme a musíme udělat ještě něco navíc. Rozhodli jsme se pro další sérii kroků a opatření, chceme pomoci v nespravedlivém a nerovném boji,“ uvedl Fiala.

Ministerstvo průmyslu a obchodu podle Fialy poskytne Ukrajině pohonné hmoty, o které země požádala. „ČR je také schopna dodat v případě potřeby krev i krevní plazmu,“ uvedl premiér. Vláda také schválila humanitární pomoc ve výši 300 milionů korun pro Ukrajince, kteří musejí opustit své domovy.

Uzavře se vzdušný prostor pro ruská letadla?

Kabinet také rozhodl, že pozastaví vydávání víz ruským občanům. Výjimku budou mít humanitární případy. Fiala chce, aby ke stejnému kroku přistoupily i další země.

„Jedná se o zastavení žádostí na krátkodobá víza. Víza, která už byla udělena, projdou znovu bezpečnostním screeningem, abychom měli jistotu, že na území ČR žijí Rusové, kteří nepředstavují bezpečností riziko,“ doplnil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) také rozhodne o omezení leteckého provozu některých ruských společností nad Českem. O uzavření vzdušného prostoru pro letadla, která patří ruským leteckým společnostem, už rozhodlo Polsko. V pátek to oznámil premiér Mateusz Morawiecki.

Tagy: