Překvapivá návštěva prince Williama v Polsku. Poděkoval vojákům za pomoc Ukrajině

Ukrajinci odrazili dalších 114 ruských útoků na Donbase. Rusko opět masivně bombarduje civilní cíle po celé zemi. Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky na přední linii poblíž Bachmutu. Na Ukrajinu nečekaně dorazil japonský premiér Fumio Kišida, Ukrajině přislíbil pomoc za půl miliardy dolarů. Britský princ William podnikl neohlášenou cestu do Polska, aby poděkoval britským a polským vojákům zapojeným do poskytování podpory Ukrajině.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu navštívil vojáky na přední linii poblíž doněckého Bachmutu, který Ukrajina už měsíce brání proti intenzivním ruským útokům. Zelenskyj o tom informoval v příspěvku na sociálních sítích, v němž zároveň ocenil hrdinství ukrajinských bojovníků. Prezidentská kancelář zveřejnila fotografie, na nichž si ukrajinští obránci se Zelenským pořizují snímky.

Ukrajinci během úterý odrazili 114 ruských útoků na východní frontě. „Ruský agresor nadále ignoruje zákony a zvyklosti války a ostřeluje obydlené oblasti i zařízení kritické infrastruktury,“ uvedl ve svém hlášení ukrajinský generální štáb. Okupanti za posledních 24 hodin provedli 10 raketových, 32 leteckých a 90 dalších dělostřeleckých útoků, a to zejména na civilní objekty, dodává Kyjev.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: Ukrajina obvinila ruského vojáka z válečných zločinů. Útok natočil dron

Japonský premiér Fumio Kišida při neohlášené návštěvě Ukrajiny představil nový balíček pomoci v hodnotě půl miliardy dolarů (11,1 miliardy korun) pro zemi napadenou Ruskem. Jeho součástí bude vojenské vybavení za 30 milionů dolarů, ne ovšem smrtící zbraně.

Civilní část pomoci v hodnotě 470 milionů dolarů má směřovat zejména do obnovy energetické infrastruktury, která v posledních měsících utrpěla značné škody v důsledku ruských vzdušných útoků. Informoval o tom server RBK-Ukrajina.

Britský princ William ve středu podnikl neohlášenou cestu do Polska, aby poděkoval britským a polským vojákům zapojeným do poskytování podpory Ukrajině. Poté se měl setkat s uprchlíky, kteří ze země utekli před ruskou invazí, a vyslechnout si jejich příběhy, informovala agentura Reuters.

Tagy: