Na pohřeb s jaderným kufříkem? Putin se obával atentátu a nechal vyklidit katedrálu

V pátek 8. dubna se ruský prezident Vladimir Putin rozhodl vzdát hold zesnulému ruskému politikovi Vladimiru Žirinovskému, který podlehl dlouhodobé nemoci. Jeden z důstojníků doprovázející ruskou hlavu státu nesl zavazadlo – zahraniční média spekulovala, že mohlo jít o jaderný kufřík. Putin se podle nich obával atentátu, což měl dokazovat i příkaz, aby všichni smuteční hosté po jeho příchodu opustili katedrálu.

Na pohřeb v Moskvě se Putin dostavil v doprovodu několika důstojníků. Jeden z nich v ruce držel kufřík. Mohlo se jednal o ten jaderný, který ruskému prezidentovi umožňuje odpálit strategické rakety Kremlu, spekuluje NY Post.

Podle The Sun politik kufřík do katedrály Krista Spasitele donesl kvůli tomu, že se obával pokusu o atentát. Tomu napovídá i fakt, že všichni smuteční hosté – včetně rodiny – museli chrám opustit. Putin následně k rakvi zesnulého politika Žirinovského přistoupil již bez ozbrojené stráže.

Tento krok podporuje úvahy, že ruský prezident nedůvěřuje nikomu, ani svým politickým stoupencům, kteří byli před vyklizením v katedrále vidět. Je navíc možné, že se Putin obává toho, že by se mohl nakazit covidem, píše web Mirror. Chvíle, kdy hlava Ruska vzdávala hold Žirinovskému, byla značně rozdílná od momentu, kdy památku politika uctil bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv.

V době, kdy přistoupil k otevřené rakvi, mohli všichni smuteční hosté v katedrále zůstat. „Pro Vladimira Putina byla síň, kde se lidé loučili s Žirinovským, zcela vyprázdněna – dokonce i od příbuzných, kteří seděli na židlích,“ informoval telegramový kanál VCHK-OGPU. Putin k rakvi přiložil svazek rudých růží, následně se pomodlil.

Tagy: