Zelenskyj: Ruské příšery se stahují k Mariupolu. Situace v Donbasu je extrémně složitá

Volodymyr Zelenskyj, 31. března

Štáb CNN Prima NEWS na dostřel od frontové linie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přednesl v noci ze čtvrtka na pátek další ze svých plamenných projevů. V něm ruské vojáky opakovaně nazval příšerami. Situaci na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu pak označil za mimořádně obtížnou. Rusko podle Zelenského posiluje své pozice u obléhaného přístavního města Mariupol.

„Březen utekl jako voda. Každý den a každou noc máme stejný úkol – bránit naši zem před příšerami, které na nás útočí. Vydrželi jsme mnohem víc, než nepřítel očekával. Rusové mysleli, že jim bude stačit pět dní. My ale po 36 dnech války stále stojíme,“ řekl Zelenskyj během svého projevu.

Sílu ukrajinského odporu dokazuje i nedávné přehodnocení ruské strategie. Moskva oznámila, že výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a bude se více soustředit na východ Ukrajiny. Kreml se tak pravděpodobně definitivně vzdal původního plánu dobýt hlavní ukrajinské město.

Po debaklu v Kyjevské oblasti se ruská vojska stahují z Buči, Hostomele, ale také z Černihivu. Definitivně už opustila Irpiň i černobylskou jadernou elektrárnu. Naopak úspěch hlásí ukrajinští vojáci v Sumské oblasti, kteří – podobně jako jejich kolegové u Kyjeva – rovněž přešli do ofenzívy.

„Jsem si jist, že pro každého z vás je nesmírně příjemné číst, jak se ukrajinská města postupně osvobozují od okupantů. Musíme si ale také uvědomit, že pro Rusy je to součástí jejich taktiky. Známe jejich plány. Víme, co udělají,“ zmínil Zelenskyj.

V týden starém prohlášení ruského generálního štábu ozbrojených se totiž píše, že „Hlavní cíle první fáze operace byly víceméně splněny. Bojový potenciál ozbrojených sil Ukrajiny se výrazně snížil, což umožňuje soustředit jádro sil na dosažení hlavního cíle – osvobození Donbasu.“

Podle Zelenského se ruská armáda takticky stahuje z oblastí, kde ji Ukrajinci drtivě porazili, do míst, kde má větší šanci na vojenský úspěch.

„Situace na jihu země a v Donbasu je nadále extrémně složitá. Rusové hromadí jednotky, aby těžce udeřili na Mariupol. Budeme se bránit a uděláme vše, abychom naši zemi vyčistili od těchto pošetilých příšer,“ prohlásil Zelenskyj, který během čtvrtka opět mluvil s několika představiteli západních zemí.

Své spojence ukrajinský prezident znovu vyzval k přijetí tvrdších protiruských sankcí. „Cítil jsem naprostou podporu. Ať Moskva nezapomíná, že sankční politika bude pokračovat, dokud nepřijde mír,“ varoval Rusko. Pravdou je, že Západ znovu intenzivně jedná na zpřísnění sankcí, které by ještě víc zasáhly ruskou ekonomiku.

Tagy: