Zelenskyj se musí o svou zemi starat sám. Nevyužívá všechny zdroje, kritizuje expert z USA

Volodymyr Zelenskyj

Rozhovor s Janem Šírem

Ukrajina po Západu žádá další pomoc, aby se mohla ruské agresi efektivněji bránit. Podle vysloužilého velitele speciálních operací amerického letectva Glenna Ignazia však administrativa prezidenta Volodymyra Zelenského k obraně zdaleka nevyužívá všechny prostředky. Ukrajinské hlavě státu vzkázal, aby se více zaměřovala na vlastní lidské zdroje. Nutno podotknout, že Ukrajina žádá po spojencích především těžkou techniku, nikoliv vojáky.

„Prezident Zelenskyj by se měl lépe podívat na zdroje dostupné na Ukrajině. Ukrajinci si neuvědomují, co se v USA děje. Posíláme spoustu zbraní a další podpory. Zelenskyj se musí starat o svou domácnost sám,“ prohlásil Glenn Ignazio v rozhovoru pro NewsNation. Popřel však, že by Spojené státy neměly Ukrajině pomáhat vůbec.

„Ukrajinu naprosto podporuji. Hodně mě ale znepokojuje, že ve Lvově nebo v Oděse sedí spoustu mužů, kteří by mohli bojovat, ale nebojují. Zelenskyj sice pro ně zavřel hranice, ale zatím nebyli odvedeni na frontu. Jde o tisíce potenciálních vojáků, které by Ukrajina mohla využít ve své armádě,“ dodal.

Zelenskyj odmítá zrušit zákaz odjezdu mužů v branném věku z Ukrajiny právě z důvodu, že na východě země umírá každý den až sto ukrajinských vojáků denně. Ukrajina nicméně po Západu nežádá vojáky, spíš více těžkých zbraní.

Většina vojenských analytiků se shoduje na tom, že početní síla dělostřelectva a další těžké techniky je především pro východní frontu v současnosti naprosto klíčová. Ukrajina prý zatím obdržela jen deset procent zbraní, o které žádala své spojence, uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. „Bez pomoci Západu válku proti Rusku vyhrát nedokážeme,“ dodala.

V aktuálních prosbách Ukrajinci žádají po NATO další tisíce kusů těžké techniky, konkrétně 1 000 houfnic, 500 tanků, 300 salvových raketometů, 2 000 obrněných vozidel či 1 000 bezpilotních letounů. Podle Ukrajinců by takové dodávky vyrovnaly síly s Ruskem, a mohly by tak ukončit válku. Zvýšení dodávek zbraní na Ukrajinu již naznačil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

I když se názory na míru vojenské pomoci Ukrajině u jednotlivých představitelů západních zemí liší, panuje shoda v tom, že je třeba dál Kyjev podporovat.

Tagy: