Zelenskyj: Signály z jednání s Moskvou mohou být pozitivní, ale neumlčí ruské střely

Prezident Volodymyr Zelenskyj.

Válka na Ukrajině (29.3.2022 12:00)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém dalším projevu reagoval na zprávy z dalšího kola jednání mezi ruskou a ukrajinskou stranou. „Dnes jsou naší jedinou zárukou přežití ozbrojené síly Ukrajiny. Signály z vyjednávání můžeme sice označit jako pozitivní, ale neumlčí výbuchy ruských střel,“ podotkl.

„Jistě jste dnes zaznamenali zprávu, že se ruské vojenské velení údajně rozhodlo ‚omezit bojové akce ve směrech na Kyjev a Černigov‘. To samé se dá říci o Čornobajivce. Jako by se ruské letectvo rozhodlo méně létat, ruská vojenská technika méně jezdit. Jsem vděčný všem našim obráncům, kteří chrání Kyjev. Právě jejich statečné a účinné akce nutí nepřítele ustupovat,“ podotkl na úvod prezident.

Přesto dodal, že Ukrajinci musí být stále ostražití. „Situace se neulehčila. Rozsah výzev se nezmenšil. Ruská armáda má stále značný potenciál pokračovat v útocích proti našemu státu. Stále má spoustu vybavení a dostatek lidí zcela zbavených práv, které může poslat do ‚válečného kotle‘,“ zdůraznil s tím, že lidé na Ukrajině nepolevují v obraně.

„Obrana Ukrajiny je nyní úkolem číslo jedna, od toho se vše odvíjí. Zprávy o procesu jednání na tom nic nemění. Nepřítel je stále na našem území, ostřeluje naše města, Mariupol je stále blokován. Taková je realita a fakta,“ pokračoval Zelenskyj. Situaci ani nemění poměrně pozitivní zprávy z dalšího kola jednání mezi ukrajinskými a ruskými vyjednavači.

Ukrajinci nejsou naivní

„Ano, signály, které slyšíme z vyjednávání, můžeme označit za pozitivní. Ale tyto signály neumlčí výbuchy ruských střel. Samozřejmě vidíme všechna rizika. Nevidíme důvod věřit slovům některých představitelů státu, který nadále bojuje za naše zničení. Ukrajinci nejsou naivní lidé,“ zdůraznil. Podle něj se Ukrajinci za 34 dní bojů naučili jednomu – věřit pouze konkrétním výsledkům.

Dodal, že Ukrajina je „samozřejmě ochotna jednat a bude pokračovat v procesu vyjednávání“. „Do jaké míry, to skutečně záleží na nás. Očekáváme, že se dočkáme výsledku. Musí existovat skutečná bezpečnost pro nás, pro náš stát, pro suverenitu, pro naše lidi. Ruská vojska musí opustit okupovaná území,“ podotkl.

Připomněl, že ať Ukrajina přijme jakékoliv rozhodnutí, musí s ním souhlasit celý národ. „A některé země by ani neměly očekávat, že určitá jednání usnadní zrušení sankcí proti Ruské federaci. Otázka sankcí nemůže být ani nastolena, dokud neskončí válka, dokud nedostaneme zpět, co nám patří, a dokud neobnovíme spravedlnost. Naopak, sankce je třeba posílit,“ pokračoval.

Následně zmínil ruský útok na Mykolajiv. „K dnešnímu dni je hlášeno osm mrtvých a 30 zraněných. Je pravděpodobné, že se nejedná o konečné údaje. Ruská vojska zasáhla Mykolajiv velmi zákeřně. V době, kdy lidé ráno přicházeli na svá pracoviště,“ uvedl s tím, že k rannímu útoku došlo den poté, co si lidé připomněli výročí osvobození města od nacistických okupantů.

Zelenskyj v úterý hovořil také k dánskému parlamentu. „Vyzval jsem společnost této země, aby se podílela na poválečné obnově města a regionu. V rámci našeho programu obnovy Ukrajiny zapojujeme partnerské státy, přední firmy a nejlepší odborníky, abychom zaručili rychlost a kvalitu obnovy našeho státu,“ přiblížil s tím, že Dánsko návrh přijalo pozitivně.

Rusové rabují a znásilňují nezletilé

„Měsíc nepřátelství. Už máme ne jedno nebo dvě, ale celou černou listinu měst, která byla zcela zničena ruským bombardováním. V desítkách dalších měst, městeček a malých vesnic byly částečně vypáleny obytné čtvrti, zničena infrastruktura a vyhozeny do povětří podniky, kde lidé pracovali,“ uvedl.

Přiblížil také jednání Rusů na Ukrajině. „Násilím deportují naše lidi do Ruska, znásilňují ženy, nezletilé dívky a podílejí se na rabování. Do Ruska už odvezli více než dva tisíce dětí a my nevíme, kde jsou, nemáme ani jejich úplný seznam. Mají rodiny? Jak potom najdou své blízké? Normální člověk si prostě nedokáže představit, jakou míru zla přinesli do naší země,“ zdůraznil.

Na závěr dodal, že vládní představitelé od úterý spustili státní službu Diia. „Jak jsem slíbil, stát bude kompenzovat ztrátu domu nebo bytu v důsledku válečných akcí. Každý náš občan si již může podat žádost přes službu Diia,“ uzavřel.

Tagy: