CNN: Trefili ho do krku, krvácel. Fotograf popsal, jak u Kyjeva zemřel americký novinář

Americký filmař a novinář Brent Renaud, který přišel na Ukrajině o život.

Válka na Ukrajině (29.3.2022 12:00)

Projížděli jsme kontrolním stanovištěm, když jsem zahlédl dva vojáky. Jeden z nich vytahoval AK-47, chystal se střílet. Kamaráda Brenta Renauda trefili do krku, snažil jsem se zastavit jeho krvácení. Těmito slovy popsal nečekaný útok poblíž Kyjeva uznávaný fotograf Juan Arredondo. Renaud byl první západní novinář, který přišel na Ukrajině o život. „Nikdy jsem nezažil takové přepadení. V jednu chvíli jsem si říkal, že je konec – že umřu,“ doplnil pro americkou stanici CNN.

Arredondo společně s Renaudem zamířili na Ukrajinu ve snaze vyzpovídat ukrajinské civilisty, kteří museli utéct ze svých domovů. Jednou ze zastávek bylo město Irpiň poblíž Kyjeva. Na místo se dostali 13. března, kde natáčeli a fotili probíhající evakuaci z předměstí ukrajinské metropole. Útěk z Irpině komplikovalo zničení klíčového mostu ve snaze zbrzdit ruský postup na Kyjev.

„Viděli jsme několik aut. Ta prý přijížděla ze vzdálenějšího mostu, který byl součástí evakuačního koridoru,“ popsal pro CNN fotograf. I přes jazykovou bariéru se oběma Američanům podařilo domluvit s řidičem jednoho z civilních aut, aby je vzal blíže k mostu, kde se měly nacházet další houfy prchajících lidí.

„Vlezli jsme do auta a jeli jsme asi 10 nebo 15 minut, než jsem dorazili ke kontrolnímu stanovišti. Bylo prázdné a byly tam barikády, začali jsme mezi nimi kličkovat. Seděl jsem za Brentem a díval jsem se z okna, když jsem najednou zahlédl dva vojáky v zákopu. Jeden z nich vytáhl AK-47. Zařval jsem, že se po nás chystají střílet,“ pokračoval Arredondo.

Instinktivně se skrčil palbou na zadním sedadle, zatímco na civilní auto stříleli vojáci z útočných pušek. „V tu chvíli jsem pocítil, že mě nejspíše postřelili. Dotkl jsem se rány, krvácel jsem. Zakřičel jsem to, ale nedostal jsem od Brenta žádnou reakci,“ dodal Američan. Postřelen byl do horní části stehna. Mírně se mu ulevilo, když si uvědomil, že může nadále hýbat prsty u nohou.

„Zařval jsem, ať jedeme pryč. Co si pamatuju, auto vydávalo divné zvuky. Mohlo být poškozené, tak zastavilo. V tu chvíli jsem se podíval na Brenta – viděl jsem ránu na krku. Pokusil jsem se ji chytit a zastavit krvácení. Brent se snažil něco zamumlat, ale nerozuměl jsem mu, co chtěl říct,“ přiblížil hrůzný moment Arredondo.

Řidič nakonec vystoupil a začal mávat na další civilní auto. Zároveň se snažil dostat Renauda ven z vozu. Vše se odehrálo během několika okamžiků. „Jakmile jsem vylezl z auta, strčili mě do druhého vozu a odvezli mě hned pryč. Říkal jsem jim, ať vezmou i Brenta. Možná už ale byl tou dobou mrtvý,“ dodal uznávaný fotograf a držitel několika prestižních cen.

„Nikdy jsem nezažil takové přepadení. V jednu chvíli jsem si říkal, že je konec – že umřu. Nebyl to strach, ale spíše smíření, že s tím nemůžu nic udělat,“ sdělil americké stanici CNN. Po příjezdu do kyjevské nemocnice Arredonda vyzpovídala italská novinářka, které přiznal, že zatím neví nic o osudu novinářského parťáka.

O Renaudově smrti se fotograf dozvěděl až po operaci. Smutnou zprávu mu sdělil Craig, bratr mrtvého filmaře. Zpětně uznal, že v té rychlosti si nestihl pořádně prohlédnout, ke komu střílející vojáci patřili. Podle něj ale není příliš pravděpodobné, že by šlo o Ukrajince. Před incidentem totiž potkali ukrajinskou hlídku, které dvojici novinářů ubezpečila, že mohou pokračovat dál ve své cestě.

„Byl to dobrý přítel. Nikdy jsme neměli žádné neshody. To na něm bylo podle mě vzácné a výjimečné,“ doplnil Arredondo. Dodnes má podle svých slov kvůli incidentu problémy se spaním. Když se mu přeci jen podaří zavřít oči, jeho sny ho znovu přenesou zpět do auta pod palbou. „Nutím se k probuzení, abych to znovu neprožíval,“ sdělil na závěr fotograf.

Filmaři vzdal hold i prezident Zelenskyj

Brent Renaud byl první novinářskou obětí války na Ukrajině. Měl za sebou několik úspěšných dokumentů, na kterých pracoval se svým bratrem Craigem. Společně mapovali osudy lidí žijících na okraji společnosti či válku mexických drogových kartelů. Do hledáčku jejich objektivů se dostaly také ozbrojené konflikty v Iráku a Afghánistánu.

Upřímnou soustrast nad úmrtím Brenta Renauda vyjádřili světoví novináři i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Přišel o život, když dokumentoval bezohlednost a zlo páchané Ruskem na lidech Ukrajiny. Nechť Brentův život a oběť inspirují svět, aby se postavil do proti silám temnoty,“ napsal ve zveřejněném dopise Zelenskyj.

Craig na twitterovém účtu bratrů Renaudových v pondělí oznámil, že Brentovo tělo bylo přepraveno zpět na americkou půdu. O repatriaci se bezplatně postarala nizozemská aerolinka KLM. Americký přepravce Delta se pak na letišti v Atlantě postaral o hrdinské uvítání zesnulého filmaře.

Tagy: