Zell am See. Místo, kde našel Ferdinand Porsche klid a mír

Zell am See. Místo, kde našel Ferdinand Porsche klid a mír

Zell am See. Místo, kde našel Ferdinand Porsche klid a mír

Po čtyři týdny jsme vás, naše televizní i onlinové diváky, brali na zásadní místa života Ferdinanda Porscheho. Od rodných Vratislavic nad Nisou, přes Vídeň, až do města proslulé značce Porsche zaslíbeného - Stuttgartu. Poslední zastávka bude na místě, které si rodina Porsche velmi oblíbila. Dokonce tak, že právě zde našli klid i pro svůj věčný odpočinek. Vítejte v Zell am See. Městě, kde je odkaz na značku Porsche skoro na každém rohu.

I když náš štáb zhruba desetitisícová metropole Salcburska nepřivítala příliš vlídně, rodině Ferdinanda Porscheho se tu naskytlo zřejmě milejší podnebí. I když pochybujeme, že by jej vrtochy počasí v podobě vytrvalého deště odradily od zdejší překrásné krajiny a dechberoucího klidu.

V zimě tu lákají nadšence do lyžování přilehlá střediska Kaprun nebo Saalbach a v létě se můžete vydat na kole, kam se jen zlíbí. Uvnitř města najdete na rodinu, která stvořila světový fenomén v podobě sportovních vozů, nespočet odkazů. Od ulice Professor-Ferry-Porsche-Straße, která odkazuje na syna Ferdinanda Porscheho, až po budovy Ferry Porsche Congress Center či Porsche Design Studio. To založil v roce 1972 Ferdinand Alexander Porsche, vnuk Ferdinanda, nejdříve ve Stuttgartu a hned o dva roky později jej přestěhoval právě do Zell am See.

A že i v podvědomí místních je značka Porsche zakořeněná, dokládá i to, že se tu každoročně pořádá Porsche Ice Race, závod na ledu, a to už od 50. let.

S ledem jsme se naštěstí my vypořádávat nemuseli, a proto jsme mohli od místních zjistit, že tu skutečně stále žijí potomci Ferdinanda Porscheho. Když však přijedete k nenápadnému, ač rozlehlému bílému domu, tak byť je ve městě jméno Porsche mnohokrát skloňováno, zde nenajdete ani náznak. I tak tu rodina, alespoň podle místních, stále prosperuje i nadále.

Ferdinand Porsche zemřel na konci ledna roku 1951 na následky mrtvice. Bylo mu 75 let, a i když jeho život halí i působení v NSDAP, jeho odkaz je nepopiratelný. Ferdinandova dcera Louise Piëchová vedla společnost Porsche Holding Österreich bezmála dvě dekády. O Ferdinandu Alexandrovi, který zkonstruoval model 911, jsme si už říkali, jeho další vnuk Ferdinand Piëch byl pro změnu devět let předsedou představenstva koncernu Volkswagen, pod který dnes Porsche spadá. V současnosti značka Porsche zaměstnává zhruba 30 tisíc lidí, a jen v loňském roce se prodalo přes 300 tisíc vozů této luxusní značky.

To vše díky muži, který měl vizi a odvahu zkoušet nové věci. A Česká republika má v jeho příběhu své podstatné místo. A tak nějak symbolicky se kruh uzavírá právě tím, že první vůz, který Ferdinand Porsche navrhl, byl poháněn pomocí elektřiny, tak i nejnovější Porsche Taycan využívá stejný pohon. Vizionář i snílek, to byl Ferdinand Porsche. Odpočívej zde v pokoji.

Koukněte se na 4. dílný seriál "Po stopách Ferdinanda Porscheho"

1. díl: Ferdinand Porsche: Otci navzdory k celosvětové slávě! Jak český rodák dobyl svět

2. díl: Návrat ke kořenům aneb jak automobilka Porsche začala vyrábět hybridní vozy už před 124 lety

3. díl: Jedinečný skvost, tajná skrýš i unikátní neměnné logo. To je velkolepé muzeum Porsche ve Stuttgartu

4. díl: Zell am See. Místo, kde našel Ferdinand Porsche klid a mír

Tagy: