Hrad se pustil do Pavla kvůli ukradené standartě. Nemusím nic oznamovat, reagoval generál

Představitelé prezidentské kanceláře vytáhli do boje proti favoritovi nadcházejících voleb Petru Pavlovi. Generálovo jednání o prezidentské standartě se skupinou Ztohoven, která ji odcizila ze střechy Pražského hradu, a následná vyjádření o jistém pochopení akce označil úřad za schvalování trestného činu.

Oficiální stanovisko Kanceláře prezidenta republiky vyšlo na jejím webu. Text sdílel na sociálních sítích rovněž prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.

Stanovisko se zaobírá Pavlovým vyjádřením, že se zástupci skupiny Ztohoven dojednal návrat prezidentské standarty, kterou aktivisté sundali z Pražského hradu v lednu 2015 a na její místo pak umístili červené trenýrky.

„Veřejné schvalování trestného činu nebo i jen vychvalování jeho pachatele pro jeho spáchání, kdy postačí i veřejné prohlášení respektu k jeho jednání jako partnera k dohodě, je podle trestního řádu České republiky trestným činem,“ uvedla kancelář, v jejímž čele stojí od nástupu prezidenta Miloše Zemana do funkce Vratislav Mynář.

Pavel uvedl, že se za určitých okolností stanovených skupinou Ztohoven zcizená vlajka na Pražský hrad vrátí. „Podmínkou je, že hlavou státu nebude Andrej Babiš. Mělo by tak dojít k naplnění hesla Pravda vítězí,“ uvedl Pavel na sociálních sítích. Následně zde vyslovil jisté pochopení pro akci Ztohoven. „Sice neschvaluji, co tehdy udělali, ale rozumím tomu, proč to udělali,“ napsal dále prezidentský kandidát.

Kancelář připomněla, že aktivisté byli shledáni vinnými z trestných činů v mírnější kvalifikaci přečinů a dostali podmíněné tresty a pokutu ve výši 60 tisíc korun.

Pavel: Nemám oznamovací povinnost

Prezidentská kancelář své vyjádření zakončila slovy, že bude „s napětím očekávat postup příslušných orgánů, které jsou dle zákona povinny být činné v příslušných řízeních“. Sluší se připomenout, že prezident Miloš Zeman pro nadcházející prezidentské volby veřejně podpořil expremiéra Andreje Babiše (ANO). Pavel má být podle průzkumů jeho hlavním vyzyvatelem.

Samotný prezidentský kandidát na slova z Pražského hradu reagoval během Superdebaty na CNN Prima NEWS. Připomněl, že aktivisté byli za svůj čin soudně potrestáni, zároveň však dodal, že se na ně prý nikdo neobrátil, aby vlajku vrátili. „Protože pro mě Andrej Babiš představuje stejně absentující hodnoty jako Miloš Zeman, tak naprosto rozumím důvodu, který si stanovili, že ji v případě vítězství Andreje Babiše nevrátí,“ komentoval dále Pavel.

„Celou věc jsem zkonzultoval s právníky a prohlášení Pražského hradu mě v tom ještě utvrdilo, že to, co bylo označeno za trestný čin, bylo posouzeno spíš jako přečin. V případě přečinu není oznamovací povinnost. Takže já nemám povinnost oznamovat policii, kde v současné době ta standarta je,“ pronesl Pavel.

Jeho soupeřka, ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, ve vysílání prohlásila, že celou záležitost považuje za absurdní. „Na Pražském hradě vlaje prezidentská standarta. Myslím, že lidé v Moravskoslezském kraji, kteří nemají zubaře, nebo maminky jinde, které jezdí 50 kilometrů s dětmi do práce, skutečně neřeší, zda tam bude minulá, nebo tam vlaje tato standarta,“ reagovala Nerudová.

Standarta vyměněná za červené trenýrky

Samotná standarta se doposud na své místo nevrátila, protože Ztohoven uvedlo, že ji rozstříhalo na více než tisíc kousků, které následně měly být rozdány lidem v krajích. Pavel nyní přišel s tím, že standarta existuje v neporušeném stavu.

Zajímavý konec však potkal zmíněné obří červené trenýrky. Zeman je totiž v červnu 2018 nechal na Pražském hradě spálit, přičemž na akci pozval novináře, aniž by jim předem sdělil důvod. „Skončil čas spodního prádla v politice,“ pronesl tehdy s úsměvem prezident.

Symbol však neumřel. Mnozí lidé, kteří nesouhlasí s politikou Miloše Zemana, i nadále využívali červené trenýrky jako znak odporu proti dnes už končící hlavě státu. Za zmínku stojí, že obří trenýrky si po Zemanově pálení na Pražském hradě na svoji budovu vystavila i londýnská galerie Red Gallery.

Tagy: