Zeman se podepisuje vlastní rukou. Senát by se měl zklidnit, doporučil Okamura

Tomio Okamura

K věci 25.10.2021

Předseda SPD Tomio Okamura si nemyslí, že by v současnosti byla namístě aktivace článku 66 Ústavy, která by prezidenta Miloše Zemana dočasně zbavila pravomocí. „Senát by se měl zklidnit. Z jeho strany to působí jako štvanice,“ řekl Okamura v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

O aktivaci článku 66 Ústavy, která by prezidenta Zemana zbavila pravomocí, by měl Senát jednat pravděpodobně 5. listopadu. Podle šéfa ODS Petra Fialy by Sněmovna na horní komoru Parlamentu měla navázat do deseti dnů.

Pokud se Zemanův stav do té doby výrazněji nezlepší, lídři koalic Spolu a Pirátů se Starosty se připojí k většině senátorů a vysloví se pro aktivaci zmíněného článku. Zdrženlivější přístup v tomto ohledu zastává premiér Andrej Babiš (ANO) i Tomio Okamura.

Toho uklidnilo zveřejněné video ze schůzky v ÚVN pořízené 14. října. Tehdy Zemana navštívil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Na záběrech je vidět, jak hlava státu Vondráčkovi podepisuje dokument o svolání Sněmovny.

„Z videa vyplývá, že je nepřijatelné, abychom hlasovali o tom, zda bude pan prezident zbaven pravomocí. Podepisuje se vlastní rukou a cituje v Němčině Machiavelliho, není namístě brát mu pravomoci,“ řekl Okamura ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jenže podle zprávy lékařů z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kterou Senát před týdnem prezentoval veřejnosti a kterou hradní kancléř Vratislav Mynář obdržel už 13. října, Zeman není schopen plnit pracovní povinnosti.

Není kam spěchat

Senát i Sněmovna ÚVN krátce před hlasováním požádají o zprávu s aktualizovanými informacemi, kdyby se prezidentův stav zlepšil. Podle Okamury ale není příliš kam spěchat. „Sněmovna se sejde 8. listopadu. Než se dá dohromady, to může klidně trvat do 10. listopadu. Do té doby se po Zemanovi nic nevyžaduje,“ řekl.

Senátu pak doporučil, aby se zklidnil. „Působí to jako štvanice. Píší mi lidé, že se obávají puče,“ zmínil. Že se Zemanův stav zlepšil, uvedla v pátek ve svém prohlášení i ÚVN.

Šéf SPD také připomněl, že hlavu státu v poslední době navštívil mimo jiné exprezident Václav Klaus či ombudsman Stanislav Křeček. Ti oba po návštěvě uvedli, že Zeman bez problémů komunikuje. „Mohu říct, že podle mé zkušenosti v tuto chvíli není prezident nikterak omezen ve svých právech,“ doplnil Křeček.

V souvislosti se Zemanovým zdravotním stavem se poslední dny hovořilo i o předčasných prezidentských volbách. V této souvislosti se v médiích zmiňuje i Okamurovo jméno. Politik v pořadu svou případnou kandidaturu nevyvrátil. Rovněž prozradil, že hnutí SPD určitě bude usilovat o to, aby voličům nabídlo člověka ze svých řad.

Tagy: