Česko běží normálně, překvapují stávky odborů Bendu. Strašení budoucností odmítá

předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda

K VĚCI 22.11.2023

Čtyři roky od covidového období nás opozice a odbory pořád neskutečně straší, ale země přitom běží normálním způsobem, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Ze stávky odborů, která je ohlášena na pondělí, je prý překvapen. Podle něj jde spíš o hraní odborářských bossů.

Na pondělí vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) den protestů. Stávky by se mohlo zúčastnit až milion zaměstnanců. „Nikdy nejsme rádi, pokud proti nám lidé stávkují, ale myslím, že všichni víme, jaké jsou limity a možnosti státního rozpočtu. Musíme se pokusit vyhnout se dluhové pasti. Samozřejmě, že se to vždycky někomu nebude líbit, ale nemůžeme žít na dluh a přesvědčovat se, že peníze rostou na stromě,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

K TÉMATU: Válek i Bek při jednáních pohořeli. Schyluje se k odborářskému protestu desetiletí

Všichni podle něj říkají: „Chápeme, že se má šetřit, ale musíte šetřit někde jinde než u mě.“ Takhle to ale podle Bendy v reálném světě bohužel nechodí. „Šetřit se musí u reálných osob. A že jsou nespokojené? Jsem z odborů trochu překvapen a připadá mi to mnohem víc jako hraní odborářských bossů. Jsem zvědavý, kolik bude stávkujících,“ sdělil předseda poslanců ODS.

Podle něj ale není důvod k obavám. „Pořád se strašíme budoucností. Čtyři roky od covidového období, a teď poslední dva roky od války na Ukrajině, nás opozice a odbory pořád neskutečně straší, že příští rok nebude čím topit, že benzin vyleze nad 100 korun a máslo nad 90 korun. Pořád slyšíme jednu katastrofickou zprávu za druhou. Země běží normálním způsobem,“ zdůraznil předseda poslanců ODS.

Vládní rétorika by se přitom mohla zdát podobná. Mluví se o tom, že když se nic neudělá, nebudou peníze na důchody a na platy a bude zde vysoká inflace. Strašení ale Benda odmítá. „My se jen snažíme říkat, že musíme dělat ozdravné kroky, abychom dostali rozpočet pod kontrolu. Snažíme se vysvětlovat konsolidační balíček a říkat, že se dělal tak, aby se dotkl v podstatě každého, ale pro nikoho nebyl ‚na krev‘,“ popsal poslanec vládní koalice.

Zároveň však připustil, že v posledních letech zažilo Česko největší propad životní úrovně. „Souviselo to s tím, že se rozdaly neuvěřitelné peníze ze státního rozpočtu na všechno covidové zastavování. Myslím, že jsme za touto fází a inflace se již dostává pod kontrolu a pravděpodobně budou růst platy v soukromém sektoru,“ řekl Benda.

Tagy: