Hudební svět truchlí. Zemřel frontman kapely Aslan, hold vzdali kolegové i irský prezident

Hudební svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 63 let zemřel po dlouhé nemoci Christy Dignam, frontman irské rockové skupiny Aslan. O úmrtí talentovaného zpěváka v úterý informovala jeho rodina. Hold mu vzdal také irský prezident Michael D. Higgins.

O Dignamově smrti informovala v úterý odpoledne jeho dcera Kiera na sociálních sítích. „Jménem své rodiny vám se zlomeným srdcem sdělujeme zprávu o úmrtí mého otce Christyho Dignama. Táta nás pokojně opustil, jak sám chtěl, doma dnes v úterý 13. června 2023 v 16 hodin po statečném a dlouhém boji, obklopen svou rodinou,“ napsala Kiera podle webu The Irish Times.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Tichý zabiják“ si vzal legendárního hudebníka Rourkea. Laskavá a krásná duše, truchlí přátelé

Fanoušky zároveň vyzvala, aby respektovali soukromí rodiny. „Všichni ho mějme v srdci a važme si pozoruhodného života talentovaného zpěváka, skvělého vypravěče a úžasného člověka. Moc vám děkujeme za vaši lásku a podporu, kterou jste nám projevil,“ dodala jeho dcera.

Dojemnou vzpomínku sdíleli také ostatní členové kapely. „Jsme nadmíru zdrceni, že jsme ztratili nejen člena naší kapely, ale i našeho přítele Christyho, se kterým jsme tolik let sdíleli své životy,“ napsala kapela na Twitteru.

Lékaři v roce 2013 Dignamovi diagnostikovali amyloidózu, tedy vzácné onemocnění krve spojené s některými druhy rakoviny. V prosinci loňského roku pak nastoupil do paliativní péče.

Dignam vyrůstal ve Finglasu na severu Dublinu. V mládí studoval klasický zpěv a v roce 1982 založil skupinu Aslan. Mezi její největší hity patří Crazy World, Too Late for Hallelujah a This Is. V roce 2021 vydal Dignam své debutové sólové album The Man Who Stayed Alive.

Známému frontmanovi vzdal hold dokonce irský prezident Michael D. Higgins. „Lidé v celém Irsku i mimo něj se s velkým zármutkem dozvěděli o smrti Christyho Dignama,“ uvedl Higgins ve svém prohlášení. „Christy a jeho kolegové z kapely Aslan se za posledních 40 let nesmírně zasloužili o kulturní život našeho národa. Kromě oblíbených alb a hitů si Aslan budeme pamatovat zejména díky jejich živým vystoupením a pozoruhodnému spojení s publikem,“ napsala hlava státu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hudební svět v šoku. Zemřela „rocková babička“ Tina Turnerová, podlehla dlouhé nemoci

Tagy:
nemoc rodina Irsko Twitter hudební skupina Dublin The Irish Times Michael D. Higgins Christy Dignam