Zemřela Helen Reddyová, symbol feminismu. Proslavila se hitem I Am Woman

Australská zpěvačka Helen Reddyová zemřela po vleklé nemoci v úterý v Los Angeles, bylo jí 78 let. Díky světoznámému hitu I Am Woman se stala symbolem feministického hnutí a hlasem milionů žen.

„Byla to úžasná máma, babička a opravdu ohromná žena. Máme zlomená srdce. Ale utěšuje nás vědomí, že její hlas bude žít navždy,“ uvedly její děti v prohlášení pro média. Reddyová byla skladatelka, zpěvačka, moderátorka a herečka, která účinkovala na Broadwayi i ve filmu a vydala na 20 hudebních alb.

Single I Am Woman (1972), který složila s Rayem Burtonem, šokoval na tu dobu silným feministickým podtextem. Dosáhl na první místo žebříčku Billboard Hot 100 a ikoně popkultury 70. let vynesl cenu Grammy. Během slavnostního ceremoniálu v roce 1973 pronesla slova díků směrem k Bohu: „Děkuji, protože ONA všechno umožnila.“

Ženy se s její písničkou ztotožňovaly, údajně jim dodávala naději i víru ve stejné možnosti a postavení s muži. „Stále jsem nenacházela písničku, která by vyjadřovala, jak sama smýšlím o tom, co znamená být ženou. Myslela jsem na všechny silné ženy v naší rodině, které se musely vypořádat s depresemi, světovými válkami a destruktivními manželi. Ale tehdy se to v hudbě vůbec neodráželo,“ vysvětlila v roce 2003 v interview pro australský Sunday Magazine.

Úspěch hitu I Am Woman udělal z Reddyové první australskou zpěvačku, která dosáhla nejvyšší mety v prestižním hudebním žebříčku prodejnosti singlů v USA. Následovaly další oblíbené songy Delta Dawn, Angie Baby, Leave Me Alone nebo I Can’t Hear You No More.

Prosadila se i ve filmu

Narodila se 25. října 1941 v australském Melbourne do umělecké rodiny a od svých čtyř let vystupovala na jevišti, v rozhlase a televizi. V roce 1966 vyhrála televizní talentovou soutěž Bandstand a vysloužila si tím pozvání do New Yorku. V USA od té doby žila.

V roce 1974 odstartovala svou filmovou dráhu rolí ošetřovatelky Ruth ve filmu Letiště 1975 (Airport 1975), za kterou si vysloužila nominaci na Zlatý globus pro nejlepší začínající herečku. Následovaly role v Disneyovce Drak Elliot, k níž složila píseň Candle On The Water. Ta byla nominována na Oscara.

Celou svou kariéru aktivně podporovala demokratické politiky. V roce 2006 vydala autobiografii s názvem Žena, kterou jsem (anglicky The Woman I Am, pozn. red.), v němž se jako slovní hříčka zrcadlí název jejího nejslavnějšího hitu. Loni měl premiéru její biografický snímek od režiséra Unjoo Moona.

Helen Reddyová aktivně vystupovala až do roku 2017, kdy svou uměleckou kariéru ukončila. Poté odešla do ústraní, kde se věnovala své velké zálibě – genealogii. „Zpívat 43krát Leave Me Alone pro mě už dávno ztratilo své kouzlo,“ zhodnotila na sklonku života své letité vystupování před veřejností.

Tagy: