Tisíce náklaďáků, hluk a zplodiny. Obyvatelé obcí na Olomoucku chtějí změnu zákona

Petici za omezení tranzitní dopravy sepsali obyvatelé obcí na Olomoucku. Chtějí úpravu zákona.

Kamiony blokují dopravu

Petici za omezení tranzitní dopravy sepsali obyvatelé obcí na Olomoucku. Chtějí úpravu zákona. Vadí jim nákladní vozy, které i přes zákazy projíždějí jejich územím. Podle nich řidiči absolutně ignorují dopravní omezení.

Žijeme jako u dálnice. Tak popisují lidé v Kožušanech-Tážalech nedaleko Olomouce běžný den v obci. Před prázdninami místy projelo tři tisíce nákladních aut za pouhých čtyřiadvacet hodin. „Počítali jsme to. Kolikrát je to tady o život, zvlášť když na těchto místech přechází přes silnici malé děti,“ uvedla jedna z obyvatelek.

Místním vadí i hluk a zplodiny, které auta vypouštějí. Protože už dál nechtějí negativní dopady takového množství dopravy dál snášet, podepisovali v létě petici za omezení tranzitní dopravy. Připojili se tak ke snaze starosty.

„Problém je hlavně v nedodržování značek. Množí se řidiči, kteří pravidla vůbec nerespektují, hlavně se jedná o zahraniční kamiony. Ze strany obcí by bylo lepší, kdyby tahle problematika byla řešená legislativně,“ řekl starosta obce Petr Mazal. Zástupci samopráv nyní o omezení nákladní dopravy na krajských silnicích jednají se státem. Prvním krokem může být shoda na tom, co to vůbec tranzitní doprava je.

Tagy: