Získání Chersonu zabrání Rusům ve fantasmagoriích, říká analytik. Popsal další vývoj války

Cherson se 11.11 vrací pod kontrolu Ukrajiny.

Visingr popsal vývoj války na Ukrajině i osvobození Chersonu

Osvobození Chersonu je pro Ukrajince nejen strategické, ale i symbolické. Evropské země nebo USA tak vidí, že jejich podpora nese konkrétní ovoce, popsal vojenský analytik Lukáš Visingr. Naopak pro Rusy to prý znamená krutou porážku i nemožnost realizovat jejich „fantasmagorie“.

„Osvobození Chersonu má celou řadu rovin. Z vojenského hlediska to znamená další úspěšnou ukrajinskou ofenzivu a další porážku ruské armády. Cherson bylo jediné oblastní hlavní město, které Rusové během války získali na jejím samotném začátku,“ připomněl Visingr.

Podle analytika to znamená také konec jakýchkoli ruských plánů na ofenzivu směrem na západ – Mykolajiv nebo na Oděsu. „Byť v posledních měsících bylo zřejmé, že tyhle plány jsou spíše fantasmagorie,“ podotkl analytik ve Zprávách.

Pomoc nese ovoce

Ukrajinci opravdu mohou slavit, Cherson je totiž důležitý přístav i strategická oblast ze zemědělského hlediska. Vítězství má ale i symbolickou rovinu. „Je to vyjádření, že podpora Ukrajiny ze Západu má smysl. Západoevropské země nebo USA se přesvědčily, že jejich vojenská podpora přináší konkrétní ovoce,“ vysvětlil Visingr.

Je však podle něj spekulativní, co bude dál. „Poslední měsíce ukázaly pozoruhodné vojenské mistrovství i ofenzivní operace. Ukrajinci způsobili ruské armádě opakované porážky. Nyní se nabízí několik možností – zvýšení tlaku na Krym nebo útok ze Záporoží směrem na jih,“ popsal možnou strategii.

Vývoj se ale může lišit, záležet bude i na počasí. „To nadále ohromně ovlivňuje vojenské operace. Pokud by byla zima mírná – ofenzivním operacím by to mohlo pomoci. Nynější bláto by totiž mohlo při větší zimě ztuhnout a umožnit průjezd tankům a těžké technice,“ dodal vojenský analytik.

Část ruských vojáků zřejmě ještě zůstává na západním břehu. Podle expertů se nejspíše pokusí ustoupit, ale nelze vyloučit, že někteří Rusové si zvolí partyzánský boj v malých skupinách. Mohou být převlečení za civilisty.

Tagy:
válka ovoce Ukrajina Krym USA Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Mykolajiv Lukáš Visingr válka na Ukrajině Záporoží ruská invaze na Ukrajinu