Zlom u Michaela Schumachera? Manželka měla uvolnit přísné utajení

Více než deset let ho mohla vidět jen úzká skupinka lidí, to se teď ale možná mění. Michael Schumacher měl být přítomen na svatbě své dcery Giny ve Španělsku, kde bylo zhruba sto hostů. Manželka legendy formule 1, o jejímž zdravotním stavu se od tragické nehody na lyžích v roce 2013 prakticky nic neví, podle zahraničních médií začíná lehce uvolňovat neprostupnou zeď tajemství, kterou kolem něj vystavěla.

Tragický pád na lyžích

Michael Schumacher se vážně zranil v prosinci 2013 při lyžování na rodinné dovolené v Itálii. Přestože měl helmu, při pádu na sjezdovce utrpěl frakturu lebky a poškození mozku. Sedminásobný šampion F1 byl převezen do místní nemocnice v Moutiers, odkud byl ale vrtulníkem transportován do Grenoblu, kde prodělal dvě operace hlavy, které mu nakonec zachránily život.

Dlouhé měsíce byl Schumacher v umělém spánku a nikdo nevěděl, co bude dál – přestože se dočkal nejlepší možné lékařské péče. V červnu 2014 se nakonec z kómatu probral, ale následky zranění změnily život celé jeho rodiny.

Schumacherův stav? Přísně tajné

Schumacherova manželka Corinna začala pracovat na naprostém utajení závodníkova zdravotního stavu. Dokud byl Schumacher v nemocnici, rodina prostřednictvím manažerky Sabiny Kehmové informovala alespoň o zásadních krocích, pak se ale rozhostilo ticho.

ČTĚTE TAKÉ: Co zaznělo o Schumacherovi? Bratr Ralf popsal chod rodiny, blízká zmínila komunikaci očima

To ovšem v kombinaci s obrovským zájmem veřejnosti o legendárního pilota přinášelo a přináší problémy s pokusy o vynášení informací či fotografií. Prvním snahám zpeněžit informace o Schumacherově stavu čelila rodina bezprostředně po nehodě, Die Welt přinesl například zprávu o muži, který se pokusil dostat do pečlivě střeženého závodníkova pokoje v převlečení za kněze.

Půl roku po tragédii se měl pokusit jeden z mužů, kteří se podíleli na Schumacherově převozu vrtulníkem z Grenoblu do nemocnice v Lausanne půl roku po nehodě, prodat médiím ukradené zdravotní záznamy za 50 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun). Podezřelého se podařilo policii vypátrat, po noci strávené ve vazbě byl nalezen oběšený.

Milion eur za fotku

O rok později měla dostat evropská média nabídku Schumacherovy fotografie, kterou měl pořídit někdo přímo v jeho domě, kde pro něj manželka Corinna vystavěla v podstatě nemocniční křídlo. Cenovka? Milion eur.

Tentokrát zasáhly německé úřady a po jejich prohlášení, že případné zveřejnění by bylo porušením osobnostních práv, se údajný snímek nikdy neobjevil. Další případ vydírání se měl odehrávat v posledních několika letech a skončil rozsáhlým zásahem policistů z několika zemí. V roce 2023 šokoval německý časopis rozhovorem se Schumacherem, který se ovšem ukázal být podvrhem vytvořeným umělou inteligencí.

K Schumacherovi může jen kroužek vyvolených

Kromě nejbližší rodiny a nejužšího kruhu vyvolených legendu motosportu po tragickém pádu nikdo neviděl. O tom, kdo se může k Schumacherovi přiblížit, prý rozhoduje pevnou rukou jeho žena. V průběhu let si několik přátel z okruhu formule 1 stěžovalo, že se k němu nedostali.

Jednou z mála výjimek je Jean Todt, bývalý sportovní ředitel stáje Ferrari, z něhož se stal rodinný přítel. „Samozřejmě že to není to stejné přátelství jako předtím, protože ta komunikace je prostě jiná,“ naznačil v roce 2019 pro L’Equipe. „Není to ten stejný Michael jako býval. Jeho život je teď jiný a já mám to privilegium trávit s ním nějaký čas,“ řekl tehdy.

Komunikace jen očima?

Schumacherův stav je stále zahalen tajemstvím. Pusu na špacír si pustila Elisabetta Gregoraciová, bývalá manželka exšéfa stáje formule 1 a podnikatele Flavia Briatoreho. „Michael nemluví. Komunikuje pouze pomocí očí,“ citoval její slova web Daily Mail. „Navštívit ho mohou pouze tři lidé. Vím, o koho se jedná,“ hlásala modelka. Její prohlášení nicméně nelze ověřit.

Jednou poodhalila své soukromí i sama Corinna Schumacherová. „Michael mi chybí každý den. A nejenom mně. Chybí dětem, rodině, jeho otci, každému kolem něj,“ prohlásila v roce 2021 v sérii dokumentu Schumacher na Netflixu. „Michael chybí každému, ale Michael je zároveň tady. Jiný, ale je tu. Každý den mi ukazuje, jak je silný,“ uvedla otevřeně žena, která si slavného pilota vzala v roce 1995 po čtyřleté známosti.

A teď možná mění svou „doktrínu nulového kontaktu“. Podle deníku Bild je téměř jisté, že Michael Schumacher se osobně účastnil svatby své dcery Giny na jednom z rodinných sídel na Mallorce. Tam se mělo sejít téměř sto hostů. Sice podle místních novin museli odevzdat mobilní telefony, ale s legendou F1 se nejspíš potkali.

Rodinné sbližování u Schumacherů

Navíc Iain Bethke, novomanžel sedmadvacetileté Giny-Marie, si podle deníku Daily Mail získal důvěru své tchýně a pronikl do užšího okruhu lidí, kteří k Schumacherovi mají přístup. Stejně jako partnerka Schumacherova syna Micka, který kráčí v otcových šlépějích jako závodník ve formuli 1. Laila Hasanovic se také o víkendu pochlubila snubním prstenem, takže je možné, že rodinu čeká brzy další svatba. Zúčastní se jí i sedminásobný mistr světa?

Větší otevřenost navíc naznačuje i fakt, že na Mallorce byl také Michaelův bratr Ralf, který před časem rozvířil vody svým coming outem. Jeho nový partner Étienne byl také mezi hosty předsvatebního veselí a zřejmě si také brzy získal důvěru rodiny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragédie na závodech aut v Albrechticích. Řidič narazil do stromu, na místě byl mrtvý

Tagy:
zdraví nemocnice Itálie rodina dopravní nehoda Formule 1 svatba letecká nehoda Michael Schumacher sport Mallorca Corinna Schumacher společenská rubrika sportovní disciplína katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události