Převýchova grónských dětí: Dánsko se omluvilo za nehorázný sociální experiment

Domky v Grónsku

Sociální experiment, který se nepovedl

Vychovat elitní skupinu obyvatelstva se v padesátých letech minulého století rozhodly grónské úřady. Šestnáct nezletilých (sirotků i dětí z rodin) proto poslaly do Dánska na „převýchovu“. Po návratu je ale umístily do dětského domova a některé děti se už nikdy se svými rodinami nesetkaly. Minulý týden se za experiment omluvila dánská premiérka.

„Pár let po původním nápadu byl realizován projekt zaslat dvacet inuitských dětí vě věku od šesti do sedmi let, které jsou chytré a zdravé, do Dánska, aby se z nich staly takzvaní ‚malí Dánové‘, kteří se naučí jazyk a pomohou šířit životní styl v Grónsku,“ uvedla v pořadu Nový den CNN Prima NEWS redaktorka Anastasija Kriušenková.

Původně se měli experimentu zúčastnit jen sirotci. Ukázalo se však, že tolik jich tehdy v Grónsku nebylo.

Média si experiment pochvalovala

„Média i lidé kolem byli v té době za experiment rádi,“ uvedla Kriušenková s tím, že hlavou Grónska je dodnes dánský monarcha. „Dánsko tedy rozhodlo, že experiment provede, protože v Grónsku byla po druhé světové válce opravdu zlá situace, pokud jde o životní podmínky a zdravotní stav, byla tam rozšířena tuberkulóza,“ vysvětlila. Navíc dánština, která tehdy nebyla v Grónsku tolik rozšířena, měla lidem pomoci k lepšímu živobytí.

Omluva dánské premiérky, která přišla před týdnem, tedy po sedmdesáti letech od experimentu, podle redaktorky CNN znamenala pro přeživší opravdu hodně.

„Případ sleduji už mnoho let a stále se mě hluboce dotýkají lidské tragédie, které zahrnuje. Na děti nikdo nemyslel. Takže ztratily vazby na své rodiny, na svůj původ, na Grónsko a svůj vlastní lid,“ napsala minulý týden premiérka Mette Frederiksenová.

„Nemůžeme změnit, co se stalo. Ale můžeme převzít odpovědnost a omluvit se těm, o něž jsme se měli postarat, ale selhali jsme. Poslala jsem osobní dopis šesti přeživším, ve kterém se jim a ostatním jménem Dánska omlouvám,“ uvedla dánská předsedkyně vlády.

Tagy: