Ač se to nezdá, tak švýcarské krávy patří mezi jedny z nejzdatnějších alpinistek. Každoročně totiž na začátku léta šplhají do hor za lepší pastvou. Podle zpravodajského serveru swissinfo.ch zdolají během cesty převýšení 590 metrů.
Stovky různých trav a bylin – tak to je přesně důvod, proč švýcarské krávy každoročně začátkem léta migrují z údolí na pastviny v horách. To, zda to má pak vliv na chuti, posoudí asi pouze znalec, nicméně podle odborníků je alpský sýr mnohem bohatší na omega-3 mastné kyseliny.
Toto stěhování skotu na „letní byt“ podporuje i švýcarská vláda. Na každou krávu zemědělcům vyplácí v přepočtu zhruba devět tisíc korun. Každé léto tak do hor podle odhadu vyráží přes čtvrt milionu kusů dobytka. Musí přitom zdolat zhruba šestnáct kilometrů plných serpentin a převýšení 590 metrů.
Do hor s kravami vyráží i lékaři nebo právnici
Navíc strávit léto v horských oblastech je snem i mnoha Švýcarů. Lékaři, právníci i učitelé tak podstupují pastevecký rychlokurz. A že to není opravdu jednoduchá práce. Krávy se musí dojit vždy za úsvitu a za soumraku. Většinu dne se pak lidé věnují výrobě sýra. Jakmile ale se se začátkem podzimu opět vrátí do údolí, už se do hor s kravami další rok většinou nevrátí.
Chov skotu patří k hlavním způsobům obživy švýcarských zemědělců už od 14. století. Není tak asi překvapením, že výroba tvrdého sýru, který umožnil jeho přepravu na dlouhé vzdálenosti, pochází právě z tohoto období. Momentálně je to ale hodně podhodnocená práce. Muži a ženy dělají v průměru 14 hodin denně, sedm dní v týdnu a vydělají si zhruba třetinu průměrného švýcarského platu.