Přestože je salám gothaj jakýmsi symbolem dělnické svačiny, jeho obliba prakticky neklesá. Právě pro tento salám se vypravili i kontroloři dTestu. Jejich zjištění vás moc nepotěší. V testu totiž úplně propadl.
Časopis dTest poslal do laboratoře celkem 12 různých druhů salámů gothaj, které nakoupil v České republice a jeden dokonce i na Slovensku. Zjistil, že neodpovídají kvalitou masa, která je deklarovaná na obalu a popřípadě i jeho množstvím.
„U některých vzorků jsme zjistili, že obsahují méně masa, než kolik slibovaly obaly. V dalších případech jsme zjistili, že ve skutečnosti obsahovaly i nedeklarované složky například drůbeží bílkovinu a nebo jsme narazili i na stopy po použití strojně odděleného masa, což je levnější než samotné maso. Vyrábí se oddělením zbytku masa z koster a pro výrobu gothajského salámu v České republice je tato surovina zakázaná,“ uvedl pro zpravodajství FTV Prima Jan Maryška z časopisu dTest.
Nejlépe si vedl gothaj z malouzenářské výroby
Profesionální laboratoř sledovala nejen kvalitu masa, ale také senzorickou stránku. To znamená, že v laboratoři také čichali, ochutnávali a sledovali, jestli gothaj je správně mazlavý. Vyhověl jen jeden jediný vzorek. „Na prvním místě skončil salám z malouzenářské výroby. Vedl si dobře v obsahu masa, v kvalitě použitého masa a dobrý dojem udělal i na hodnotitele při senzorickém hodnocení. Při ochutnávce se u něj nenarazilo na žádné závažné vady,“ upřesnil Maryška.
Když salám obsahuje kuřecí maso nebo separáty, které nejsou uvedeny na etiketě, tak výrobci hrozí poměrně tučná pokuta. „V těch nejzávažnějších případech klamání spotřebitele při aplikaci zákona o potravinách může být sankce stanovena až do výše 50 milionů korun,“ doplnil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Dtest už teď připravuje zprávu pro kontrolní orgány, kam chce výsledky zaslat, a je tak možné, že pokuty budou padat.