Časté plísně ničí v posledních letech úrodu vinařům na jižní Moravě. Ti proto stále častěji vysazují ve svých vinicích odolný druh vinné révy. Díky němu totiž nemusí používat tolik přípravků proti škůdcům a navíc jim neublíží ani jarní mrazíky.
Rezistentní vinná réva se označuje zkratkou PIWI, což je z německého slova volně přeloženo jako odolná proti plísním a houbovým chorobám. Podle majitele vinařství je na první pohled nerozeznatelná od klasické révy. Rozdíl je viditelný až podle plodů.
„Jak začnou dozrávat hrozinky, pak už jsme všichni chytří a pak už víme, o jakou odrůdu se jedná,“ uvedl pro zpravodajství FTV Prima Radimil Baloun, který rezistentní vinnou révu používá například k výrobě Hibernalu.
Letošní úroda zatím vypadá slibně
„Hibernal je moje oblíbená odrůda, ta dělá nádherný vína, plný, žlutý, bohatý, samozřejmě každý vinař se nějakým svým rukopisem na té odrůdě podepíše. A je škoda, že zákazník tuto odrůdu ještě moc nezná a že ji nevyhledává. Ale po dnešním odvysílání věřím tomu, že ji začne vyhledávat,“ upřesnil.
A jak podle něj bude vypadat letošní úroda? „Zatím to vypadá všechno velmi pěkně oproti minulým dvěma letům. Ale nesmí přijít kroupy, konec světa nebo nějaká další nepříjemnost,“ uzavřel Baloun. Pěstováním odolné vinné révy se v Česku věnuje v současnosti zhruba stovka vinařů, a to od 80. let minulého století. A jejich počet rok od roku stále stoupá.