Ztratil 1500 mužů, pak sám zemřel. Dostali jsme dalšího ruského velitele, hlásí Ukrajina

Ruské námořní jednotky při cvičení u Kaliningradu (4. března)

Válka na Ukrajině (30.3.2022 13:00)

Ukrajinská armáda ve středu ohlásila, že zabila dalšího vysoce postaveného příslušníka ruského vojska. Je jím plukovník Denis Kurilo z 200. samostatné motostřelecké brigády. Jde tak o další významnou oběť mezi Putinovými silami z řad generálů od zahájení ruské invaze 24. února 2022.

Plukovník Denis Kurilo velel 200. samostatné motostřelecké brigádě. Zemřel v probíhajících bojích u Charkova, kde vedl útok. Informoval o tom tiskový úřad ukrajinské armády, který potvrdil, že ruská brigáda utrpěla obrovské ztráty, které čítají dalších 1 500 vojáků.

Během války na Ukrajině už zahynulo osm ruských plukovníků nebo podplukovníků, píše britský web Daily Mail. Někteří z nich zemřeli v chaosu bojů, jiní se stali cílem vzdorovitých ukrajinských sil. A neumírají jen plukovníci, ale i vyšší šarže.

Na počátku války údajně Kreml povolal do války 20 generálů, sedm z nich je dnes podle Ukrajiny po smrti. Jde přitom o klíčové postavy s bohatou vojenskou historií a zkušenostmi. Dlouhé řady zabitých ruských vojenských vůdců podle expertů prozrazují chybnou taktiku Kremlu při brutální invazi.

Zároveň vyšlo najevo, že minulý týden byl zabit podplukovník Dmitrij Dormidontov, jehož pohřeb se ve středu konal v Rusku. „Nepřátelská mina zasáhla zákop, kde byli tři důstojníci: velitel divize, velitel praporu a letecký návodčí,“ uvedl zdroj z oblasti Tatarstánu.

Osm mrtvých (pod)plukovníků

Další ztrátou byl podplukovník Igor Žarov. V jeho nekrologu podle zdrojů stálo, že „zemřel během vojenské operace na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny“. Zastupitel z Vladimirské oblasti, odkud Žarov pocházel, řekl, že byl důstojník posmrtně vyznamenán.

Plukovník Nikolaj Ovčarenko byl zabit při přepadení u pontonového mostu přes řeku Severní Doněc. Tato akce si měla vyžádat celkem 18 mrtvých Rusů. Plukovník Alexej Šarov, velitel 810. gardy ruské námořní pěchoty, zemřel minulý týden v Mariupolu. Na Ukrajině podle tamních úřadů padl také plukovník Sergej Suchajev z 331. výsadkového pluku a jeho zástupce major Sergej Krylov.

Plukovník Andrej Zacharov zemřel v prvních dnech války poblíž Kyjeva. A plukovník Konstantin Žizevskij, velitel útočné letecké jednotky, padl na jihu Ukrajiny.

Ne všichni přitom padli v boji. Plukovník Jurij Medvěděv byl údajně úmyslně zabit svými vlastními vojáky, kteří ho srazili tankem. Podle vyjádření Západu šlo o reakci na rozsahy ztrát, které jeho jednotka utrpěla. Podle nejmenovaného západního úředníka jde o důkaz a důsledek „morálních výzev, kterým ruské síly čelí“.

Největší ztráty mezi generály od Afghánistánu

Kromě plukovníků mělo v boji zahynout sedm ruských generálů, což je více než v 80. letech během sovětské války v Afghánistánu, kde celkový počet mrtvých generálů vystoupal na pět. Více se dočtete v tomto článku.

Při válce podle odhadů zemřelo také obrovské množství ruských řadových vojáků. Západní zpravodajské služby došly k závěru, že na Ukrajině umírá zhruba tisíc Rusů každý den.

Putin podle některých zdrojů plánoval krátkou a ostrou invazi trvající pouze několik dnů, avšak nepočítal se silným ukrajinským odporem. Místo toho, aby rychle sesadil hlavu vlády a nastolil tzv. loutkový režim, čelí jeho armáda kruté válce, která přináší oběti nejen z řad armády.

Tagy: