Zúčastní se Putin slavnostní přehlídky? Jeho zdraví je státním tajemstvím, popisuje Just

Oslavy 9. května jsou pro Putina zásadní

Média mlčí o zdraví Putina

V Moskvě vrcholí přípravy na tradiční vojenskou přehlídku u příležitosti oslav konce druhé světové války. Na Rudém náměstí se má ceremoniál uskutečnit navzdory válce, která zuří na Ukrajině a ve které je velké množství ruských vojáků a techniky přímo nasazeno. Spekuluje se o tom, že k tomuto dni chce Vladimir Putin dosáhnout i vítězství ve své „speciální operaci“. Zda se ale přehlídky sám zúčastní, vůbec není jisté. Důvodem může být jeho zdraví, přibližuje z Ruska spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just.

Konec druhé světové války na Rudém náměstí každoročně připomíná velkolepá přehlídka. Většinou ji navštěvovali státníci, kteří byli Rusku nakloněni. Jak to bude letos, zatím není jasné. Evropští lídři či zástupci USA budou podle všech předpokladů kompletně chybět.

Podle Jiřího Justa zřejmě nebude chybět běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Ruská média ale zatím návštěvu nikoho z nejvýše postavených politiků nepotvrdila. Státy jako Kazachstán nebo Moldavsko se dokonce rozhodly tento rok všechny oslavy svátků spjatých s ozbrojenými silami zrušit. „Bude to svátek samoty Vladimira Putina na tribuně,“ glosoval Just.

Má Putin rakovinu?

Dá se předpokládat, že ruský prezident udělá vše pro to, aby na tribuně skutečně byl. Někteří experti ale spekulují o jeho zdravotním stavu, a to i v souvislosti s fotografiemi ruského vládce z poslední doby. „Ruská státní média o tomto tématu mlčí, běžní Rusové tak nemají o zdraví svého prezidenta žádné informace. Je to největší státní tajemství,“ připomněl Just.

Ruský opoziční web Projekt ale zveřejnil investigativní článek, ve kterém popisuje, jaký typ lékařů se ubytovává v okolí Putinovy rezidence v Soči. Podle webu se jedná o experty na rakovinu štítné žlázy. Etnolog a antropolog Filip Tesař ale zdůrazňuje, že se jedná pouze o domněnky, o kterých se spekuluje už několik let. Ruský prezident si podle něj oslavy 9. května určitě nenechá ujít.

„Není to jen obyčejná vojenská přehlídka. Je to jeden z ústředních bodů moderní ruské identity, která se zrodila právě za druhé světové války,“ uvedl Tesař. Ruský prezident má podle něj kolem sebe špičkový lékařský tým, který mu přítomnost na přehlídce zajistí. „Putin je ženatý s vlastí,“ uzavřel etnolog.

Tagy: