Zveřejnění videa se Zemanem? Mynář se snaží posbírat zbytky důvěry, říká Kupka

Jak na zveřejněné video reagují Sekerák a Kupka?

Sledovat vyjádření hradního kancléře Vratislava Mynáře pro mě bylo nepříjemné. CNN Prima NEWS to řekl senátor Martin Kupka (ODS). „Kancelář prezidenta republiky to dopracovala tak daleko, že jí nikdo nedůvěřuje a musí ukazovat obraz prezidenta, jak podepisuje dokument,“ konstatoval v reakci na čtvrteční tiskovou konferenci Hradu politik.

Vyjádření Mynáře a následné zveřejnění videozáznamu, na kterém Zeman podepisuje svolání Poslanecké sněmovny, podle Kupky vypovídá o tom, jak špatně Kancelář prezidenta republiky dělá svou práci. „Nepřispívá to k důstojnému obrazu hlavy státu,“ podotkl Kupka.

Proč Mynář ke zveřejnění videozáznamu přistoupil, neví. „Je ale evidentní, že se snaží zajistit a posbírat zbytky důvěry. Chtěl ukázat, že při podpisu svolání Sněmovny nešlo o podvod,“ pokračoval. Mynářova kritika senátorů, kteří zjišťovali, zda je prezident schopný vykonávat svou funkci, byla podle Kupky přehnaná.

Podle politologa Mariána Sekeráka je vyjádření Mynáře důkazem jeho otevřeného boje se Senátem. „Je to kuriózní. Senátoři jsou voleni zástupci občanů. Vedoucí kanceláře je pak jmenovaný státní úředník. Takové rozepře jsou diplomaticky řečeno nedůstojné,“ pravil Sekerák.

Tento názor zastává i Kupka. „Argumentace Mynáře, jak se vymezoval proti Senátu, není z hlediska státního úředníka přijatelným postojem. Úředník to dělat nemá,“ sdělil.

Sekerák se domnívá, že hlavní motivací Mynářovy řeči byla především snaha rozptýlit obavy a spekulace kolem podpisu. Dodal však, že se hradní kancléř mohl ke svolání tiskové konference uchýlit z toho důvodu, že kroky Kanceláře prezidenta republiky šetří policie a Bezpečnostní informační služba (BIS).

Postup Senátu připomíná štvanici

K Mynářově kritice Senátu se přidal šéf SPD Tomio Okamura. „Je potřeba lidská citlivost. Z těchto záběrů vyplývá, že je v tuto chvíli nepřijatelné, aby byl prezident zbaven pravomocí. Prezident je prostě nemocný, ale ze záběrů je zřejmé, že zatím není důvod k těmto Senátem navrhovaným krokům,“ řekl s odkazem na připravovanou aktivaci článku 66.

Dodal, že postup Senátu začíná připomínat štvanici. „Je na místě přát prezidentovi uzdravení,“ uzavřel pro CNN Prima NEWS.

Tagy: