Předá státní vyznamenání Mynář? Je to na stole, ale fakticky nemožné, říká exšéf protokolu

Miroslav Sklenář

Rozhovor s Miroslavem Sklenářem

Varianta, že by státní vyznamenání místo prezidenta Miloše Zemana předal hradní kancléř Vratislav Mynář, je na stole, přiznal ve vysílání CNN Prima NEWS Miroslav Sklenář, bývalý ředitel hradního protokolu. Podle Sklenáře je tato možnost z právní stránky v pořádku, ale fakticky nemožná.

„Tato varianta je na stole, ale nerad bych o ní spekuloval. Kancléř je osoba, která může vyznamenání předávat. A to z důvodů, když někdo na poslední chvíli nepřijde 28. října, ten člověk třeba onemocní, kancléř za ním může zajet a předat mu ho,“ řekl na dotaz, zda Mynář může předávat vyznamenání, Miroslav Sklenář.

Prezidenta na ceremoniálu předávání státních vyznamenání může podle něj zastoupit kdokoliv. „Není to nijak omezeno,“ podotkl.

Tradiční ceremoniál k oslavám Dne vzniku samostatného Československa spojený s udílením státních vyznamenání by měl proběhnout už příští týden. Jenže Miloš Zeman je od 10. října hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) na jednotce intenzivní péče.

Začalo se tak spekulovat, že by vyznamenání místo Zemana předával premiér Andrej Babiš (ANO) nebo právě hradní kancléř Mynář. To se ale předsedovi vlády nepozdává. „Určitě vyznamenání předávat nebudu, nebylo by to vhodné. Pokud pan prezident předávání nebude schopen a měl by to dělat pan Mynář, akce by se měla radši odložit,“ řekl Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Předseda vlády je také přesvědčen, že by Mynář vzhledem k současné situaci udělal nejlépe, kdyby na post vedoucího Kanceláře prezidenta republiky rezignoval. To ale Mynář odmítá.

Premiérovo rozhodnutí je správné

Podobně to vidí i Sklenář. „Varianta, že by kancléř vyznamenání předával ve Vladislavském sále, je právně možná, ale fakticky nemožná. Navíc v případě, jako máme letos, že loni se kvůli pandemii koronaviru vyznamenání nepředávalo, takže za dva roky je to téměř 80 lidí, si myslím, že premiérovo rozhodnutí je i s ohledem na to, co se stalo v posledních dnech, správné,“ upozornil.

Podle Sklenáře navíc není moc reálné, že se ceremoniál uskuteční příští čtvrtek. „I s ohledem na situaci není moc reálné, že se uskuteční ceremoniál předávání státního vyznamenání letos. Může to být ale 1. ledna nebo jakýkoliv jiný den příští rok, třeba 8. května, kdy je státní svátek. Anebo až 28. října 2022. Prezident může stanovit, že se ceremoniál odehraje v jiný den,“ dodal bývalý ředitel protokolu kanceláře prezidenta republiky za tří prezidentů – Havla, Klause i Zemana.

Tagy: