Zvrat v souboji o Hrad: Do čela se poprvé dostala Nerudová. Pavel propadl na třetí místo

Ekonomka Danuše Nerudová se v aktuálním volebním modelu agentury Median poprvé dostala na první místo mezi prezidentskými kandidáty. Získala by 28 procent hlasů a proti říjnu si polepšila o 13 procentních bodů. Na druhém místě se umístil předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš, kterému model přisoudil 26,5 procenta hlasů. Třetí by podle průzkumu z přelomu listopadu a prosince skončil někdejší vysoký představitel armády Petr Pavel se ziskem 23,5 procenta.

V hypotetickém druhém kole by Babiše porazili Nerudová i Pavel, zhruba pětina respondentů ale zůstává v těchto duelech nerozhodnutá. Dosavadní průzkumy Medianu i jiných agentur přisuzovaly první místo Babišovi nebo Pavlovi, Nerudová v nich byla poslední dobou už jen těsně třetí.

U části voličů ale dál panuje poměrně značná nejistota, koho budou volit. „Vzhledem k nezakotvenosti voličů není zatím vhodné jednoznačně predikovat, která z osobností nakonec postoupí do druhého kola volby,“ uvedli autoři modelu.

Další uchazeči, kteří podali přihlášku do přímé volby hlavy státu, by zůstali daleko za vedoucí trojicí. Senátor Pavel Fischer by dostal 5,5 procenta hlasů, odborový předák Josef Středula a senátor Marek Hilšer shodně 3,5 procenta hlasů. Kandidát SPD Jaroslav Bašta by získal 2,5 procenta hlasů. Podnikatel Karel Janeček, jehož ministerstvo vnitra odmítlo registrovat a který se odvolal k soudu, má podle Medianu podporu dvou procent dotázaných. Ve výčtu figuruje ještě Denisa Rohanová s 0,5 procenta hlasů, ostatní kandidáti by získali dohromady 4,5 procenta hlasů.

Oproti říjnu si polepšila nejvýrazněji Nerudová, dva její největší protikandidáti také, ale mnohem méně – Babišova podpora vzrostla o 4,5 procentních bodů a předpokládaný volební zisk generála Pavla se zvýšil o jeden procentní bod. Ještě v říjnovém volebním modelu Medianu byl Pavel těsně první před Babišem a Nerudová třetí. Podobně dosud vypadaly i výsledky dalších agentur mapující podporu kandidátů, až v nynějším modelu Medianu se do čela poprvé dostala Nerudová.

Nerudová překročila „rubikon neznalosti“

Politolog Petr Just z Metropolitní univerzity v Praze řekl, že výsledek Nerudové v modelu agentury Median vypovídá o vzrůstající tendenci, zda jde o významný posun, ale musejí podle něho ještě potvrdit průzkumy dalších společností. „Že roste, je vidět delší dobu, ale samozřejmě uvidíme, zda se trend potvrdí i u jiných agentur, aby bylo srovnání nejenom v čase, ale zároveň mezi jednotlivými agenturami,“ řekl Just. Trend Nerudové byl podle něj nicméně viditelný z předcházejících průzkumů.

Podle Josefa Mlejnka z Univerzity Karlovy má Nerudová dobře vedenou kampaň, dovede spojit profesní přednosti s osobním přístupem včetně například „pečení cukroví“. Je nová, neokoukaná, není spojená s žádnou politickou stranou, programový profil má hodně obecný a hodně doširoka, což je ale v prezidentské kampani přednost, míní politolog. „A netáhne za sebou velký stín z minulosti jako Petr Pavel,“ doplnil Mlejnek. Posun Nerudové na první místo ho nepřekvapil. „Nyní na ni ale budou útočit všichni ostatní, bude nucená více se vymezovat k některým otázkám, nicméně má určitě potenciál, aby se na prvním místě udržela,“ dodal politolog.

Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu míní, že nárůst Nerudové signalizuje, že ji významná část společnosti začíná vnímat jako relevantní kandidátku. Může to být i dozvukem toho, že se v poslední době objevila i v jiných průzkumech se solidními výsledky. Nerudová je podle Mrklase kandidátem zejména mladších lidí často z měst, její kampaň je ale viditelná i na venkově a je dobře zorganizovaná, řekl.

Představitelé Medianu soudí, že Nerudové se podařilo překročit „rubikon neznalosti“ a oslovit širší skupinu voličů, nejen ty mladší. Dál má nicméně nejsilnější podporu mezi voliči od 25 do 34 let či absolventy vysokých škol, podporuje ji také velká část studentů. Babiše by volili zejména lidé starší 65 let a absolventi středních škol bez maturity. Také Pavel má největší podporu u starších lidí, podporu ale podle sociologů čerpá relativně rovnoměrně ve všech věkových generacích.

Volební jádro má dál nejvyšší Babiš – rozhodnutých příznivců připravených jít volit expremiéra je 19 procent, Nerudová má 15 procent skalních příznivců a Pavel 11 procent. Nerudová má z kandidátů nejvyšší volební potenciál – ukazuje podíl hlasů, který by mohl kandidát hypoteticky získat, pokud by ho volili všichni, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb. U Nerudové činí 41,5 procenta, následuje Pavel s 39 procenty, Babiš má potenciál 35,5 procenta.

Termín voleb

Třetí přímá volba prezidenta České republiky se bude konat v pátek 13. a v sobotu 14. ledna 2023. Případné druhé kolo volby o dva týdny později.

Současné hlavě státu Miloši Zemanovi končí druhé funkční období 8. března. O Hrad podle Ústavy znovu nezabojuje, a tak se diskutuje o tom, kdo by ho měl ve funkci nahradit.

Volební systém

Volba prezidenta je tajná na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva. Probíhá dvoukolovým většinovým systémem, což znamená, že ke zvolení jednoho z kandidátů je potřeba, aby dotyčný získal nadpoloviční počet odevzdaných a platných hlasů.

Pokud kandidát získá přes 50 procent už v 1. kole, je o hlavě státu rozhodnuto. V případě, že ani jeden z kandidátů nadpoloviční přízeň nezíská, postupují dva adepti s nejvyšší podporou do kola druhého, které se koná 14 dní po tom prvním. Kdo dostane ve 2. kole více hlasů, logicky zvítězí, protože bude mít více než 50procentní podporu.

Mandát prezidenta

Prezident se v ČR volí na pět let. Z výkonu funkce nemá zákonnou odpovědnost s výjimkou velezrady a hrubého porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku. Proto se například v kauze Peroutkova článku omlouval spisovatelově vnučce stát (ministerstvo financí).

Tagy: