Díky Zemanovi začali lidé číst Ústavu. Ale stejně bych ho nevyznamenal, říká Fischer

Už za pět týdnů si Češi zvolí nového prezidenta. Mezi devítkou kandidátů, kteří prošli sítem zákonných podmínek, je i senátor Pavel Fischer. Ten se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS mimo jiné rozpovídal o tom, zda by jako prezident udělil státní vyznamenání skupině bratří Mašínů či současné hlavě státu – Miloši Zemanovi. „Zasloužil se o to, aby si čeští občané začali pravidelně číst Ústavu,“ rýpl si Fischer do prezidenta.

„Miloši Zemanovi bych státní vyznamenání neudělil. Současný pan prezident má právo na veškeré výsluhy a pocty, které k tomu úřadu náleží. K udělení nejvyššího vyznamenání ale dnes nevidím důvod. Zeman se zasloužil o to, aby si čeští občané začali pravidelně číst Ústavu. Zažili totiž prezidenta, který ji systematicky porušoval. V tom má jisté zásluhy, ale na vyznamenání to není,“ řekl Fischer ironicky ve vysílání CNN Prima NEWS.

Současné vedení Pražského hradu kritizuje dlouhodobě. V minulosti například usiloval o podání ústavní žaloby na prezidenta kvůli zpochybňování pravděpodobných původců – tedy důstojníků ruských tajných služeb – výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku.

Krátce po sněmovních volbách na podzim v roce 2021 byl také Fischer jedním ze senátorů, kteří vedli aktivní diskusi o možné aktivaci ústavního článku 66, jímž by prezident dočasně pozbyl své pravomoci. Zemanův zdravotní stav se totiž v té době výrazně zhoršil. Hlava států strávila téměř dva měsíce v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Zemanův stav se ovšem nakonec zlepšil. Konání senátorů zpětně označil za hyenismus.

Kromě možného udělení státního vyznamenání Zemanovi Fischer ve vysílání CNN Prima NEWS obdržel otázku, zda by tak jako prezident neučinil v případě odbojové skupiny bratří Mašínů. V minulosti to neudělal Václav Havel ani Václav Klaus, stejně tak odmítl antikomunistickou šestici vyznamenat i Zeman.

Fischer se na tuto rozporuplnou otázku dívá následovně: „Byl bych připraven udělit bratrům Mašínům státní vyznamenání. Potřeboval bych se ale seznámit s tím, proč ještě vyznamenání nedostali. Zajímaly by mě motivace předešlých prezidentů i navrhovatelů. Bratři Mašínové v mimořádné době prokázali mimořádnou odvahu.“

Diskuse o činech skupiny bratří Mašínů v 50. letech dodnes vyvolávají velké vášně. Část veřejnosti považuje její akce za součást legitimního ozbrojeného odboje proti totalitnímu komunistickému režimu. Jiní vnímají členy skupiny jako vrahy, kteří používali nepřiměřené prostředky. Zabití neozbrojeného zajatce pak označují za zločin, který nelze obhajovat legitimním odbojem.

Josefu Mašínovi, který žije trvale v USA, je v současnosti už 90 let. Podle své dcery Barbary se cítí stále dobře. Zároveň je posledním členem šestičlenné skupiny, který je naživu. Ostatních pět mužů včetně Ctirada Mašína, který zemřel v roce 2011, by tak případné vyznamenání dostalo posmrtně. Podle Barbary Masin ani její otec, ani strýc nikdy nelitovali toho, co udělali.

Tagy: