Očkovat proti covidu a chřipce současně? Univerzální vakcína se testuje, říká Prymula

Do týdne by mělo být jasno, jaká budou pravidla pro aplikaci třetí dávky vakcíny proti covidu.

Chřipka letos udeří nebývale silně

Chřipka letos připravuje nebývale silný úder. Tvrdí to někteří odborníci a stejně jako u covidu nabádají k očkování. Klidně obě vakcíny najednou. Jenže nechat si současně aplikovat vakcínu proti covidu a chřipce může podle některých praktiků pro organismus znamenat pořádnou zátěž a pacientům tak doporučují alespoň dvoutýdenní odstup. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS sdělil, že se nyní testuje univerzální vakcína.

Vakcínu proti covidu do pravé ruky a proti chřipce do levé. Tak by to mohlo na podzim vypadat v ordinacích praktických lékařů. Lidé, které oslovila redakce CNN Prima NEWS, jsou však skeptičtí. Proti chřipce se většinou neočkují. „Proti covidu ano, ale proti chřipce ne. Proti ní se nenechávám očkovat,“ uvedla oslovená žena. Jiní pak nad dvojí ochranou uvažují. „Myslím, že bych se nechala naočkovat, ale s nějakým odstupem na doporučení lékařů,“ uvedla další oslovená.

Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že aktuálně probíhají studie u dvou hlavních výrobců vakcín proti covidu. „Ty se snaží zkombinovat obě vakcíny do jedné. Jednalo by se tak o univerzální vakcínu proti chřipce i covidu,“ sdělil. Studie se konkrétně týká společností Moderna a Novavax. Na základě jejich výsledků pak budou podle Prymuly známá data o tom, zda je vhodné univerzální vakcínou očkovat.

Nevyloučil však možnost očkovat dvěma vakcínami v jeden den. „Můžeme očkovat i dvěma vakcínami. V některých případech může nastat nějaká reakce, ale aplikace současně je možná,“ dodal. Podle něj je navíc nutné si uvědomit časovou indikaci vakcín. „Proti chřipce očkujeme od září do listopadu, covid pak celoročně. Není tak jednoduché to sladit,“ vysvětlil.

Možné očkování univerzální vakcínou by se tak týkalo především seniorů ve vysokém věku a rizikových zdravotníků. „U nich lze očkovat současně, u ostatních rozfázovaně,“ doplnil.

Praktici jsou skeptičtí

Podle představ ministerstva zdravotnictví by lidé mohli v příštích týdnech dostat obě očkování současně. „I lidé, kteří například půjdou na třetí dávku očkování ke svému praktickému lékaři, mohou dávku dostat zároveň s vakcínou proti chřipce,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Česká vakcinologická společnost i Státní ústav pro kontrolu léčiv v tom nevidí problém. „Samozřejmě na to v tuto chvíli neexistují žádná tvrdá data, protože doba je ještě krátká,“ sdělila ředitelka SÚKL Irena Storová. Jenže část praktických lékařů před takovou rychlostí varuje a říká, že svým pacientům budou rozhodně doporučovat aspoň dvoutýdenní rozestup mezi oběma očkováními.

„Jsou to dvě různé látky. Z mého pohledu tam mohou být těžší reakce na vakcínu,“ podotkl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Mnoho praktiků už vakcíny proti chřipce dostalo, další jsou na cestě. Celkově stát pro letošní rok objednal přes milion dávek vakcíny, asi o 200 tisíc víc než loni.

Lidé nad 65 let a chronicky nemocní mají vakcíny hrazené ze zdravotního pojištění, ostatní mohou dostat příspěvek od své zdravotní pojišťovny. Vhodná doba pro očkování proti chřipce je podle odborníků kolem měsíce října.

Tagy: