5G sítě už v ČR máme, plná verze v roce 2024, obavy nejsou na místě, tvrdí expert

Nový den o 5G sítích

Budoucnost mobilních sítí

Před 28 lety, 3. prosince 1992, byla odeslána první SMS zpráva, a to s textem „Veselé Vánoce“. Během dalších let urazily technologie mílové kroky. Běžné telefony nahradily mobilní a posléze chytré. Mobilní internet nám umožnil být neustále on-line a stále častěji nám moderní technologie usnadňují život. Jaká je budoucnost mobilních sítí? Co nám přinesou sítě 5G a jaká jsou jejich rizika? V pořadu Nový den CNN Prima NEWS promluvil náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko z ministerstva průmyslu a obchodu.

„Dneska jsme už v době sítí páté generace. A ten rozdíl je obrovský. Počátkem 90. let byly sítě primárně analogové a přenos internetu prakticky neexistoval,“ uvedl Petr Očko v pořadu Nový den CNN Prima NEWS.

„Dneska je digitální komunikace naprostý standard. SMS, která zatím nemizí z našich telefonů, časem zmizí právě proto, že digitální komunikace ji nahradí přes různé aplikace, které fungují přes internet,“ pokračoval náměstek pro digitalizaci a inovace z Ministerstva průmyslu a obchodu s tím, že nejbližší budoucnost jsou tedy sítě páté generace – 5G. Mají umožňovat mnohem komplexnější aplikace například pro průmysl, zdravotnictví čí energetiku.

Domácnost ovládaná telefonem bude standardem

V čem budou 5G sítě užitečné pro běžné uživatele? „Sítě páté generace přinášejí potenciál ještě vyšších rychlostí přenosů dat, přinášejí nižší zpoždění komunikace a schopnost obsluhy většího množství zařízení,“ vysvětlil Očko, přičemž zmínil například aplikace na chytré ovládání domácnosti. „Domácnost ovládaná přes telefon bude standardem.“

Chytré ovládání dopravní situace ve městě může pak podle Očka přinést občanům třeba snadnější průjezd městem bez stání v kolonách. „To má zároveň přínosy pro životní prostředí,“ dodal.

A jaké jsou nejčastější obavy týkající se nové generace sítí 5G? „Jsou to obavy na jedné straně z hlediska bezpečnosti sítí, na druhé straně potenciální zdravotní rizika. Ohledně bezpečnosti sítí je to opravdu velké téma. Myslím si, že ČR na bezpečnost sítí klade velký důraz. Jsme v tom, řekl bych, jedním z lídrů na světě. Tam ta obava je dobře hlídaná, ať už třeba Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), legislativou a tak dále,“ vysvětlil.

5G sítě a riziko elektromagnetického záření

„Co se týče zdravotních rizik, na internetu najdeme různé obavy týkající se elektromagnetického záření. Je potřeba říct, že elektromagnetické záření se řešilo při každé generaci sítí, a důležité je také říci, že elektromagnetické záření je tu s námi od začátku vesmíru. Elektromagnetické záření na sobě pociťujeme každý den, ať už ze Slunce, nebo jiných zdrojů. Samozřejmě i v této oblasti se stát věnuje tomu, aby ta zařízení byla naprosto bezpečná. Hygienické limity jsou naprosto pod tím, co by jakkoliv mohlo ublížit člověku a je to oblast, které se věnuje velká pozornost i z naší strany,“ ubezpečil Očko. „Takže si myslím, že obavy nejsou namístě.“

Náměstek ministerstva průmyslu a obchodu také uvedl, že v ČR již v určité fázi 5G sítě existují. „Můžeme jednoduše říci, že dnes v ČR už sítě 5G jsou. Všichni tři velcí operátoři, v nějaké míře i ti menší, 5G sítě už komerčně zavedli v průběhu letošního roku v mnoha městech. To pokrytí se postupně rozšiřuje. Ale nutno zase říci, že se bavíme o fázi, kterou já nazývám čtyři a půl G. To znamená 5G technologie posazené na 4G infrastruktuře,“ prozradil s tím, že se rozšiřuje technologie 4G o nové vysílače a částečně novou technologii. „Proto taky nástup 5G není úplná revoluce, ale je to evoluce, jako tomu bylo u předchozích generací sítí.“

„Termín 2024 je ten, kdy bychom se asi mohli bavit o nástupu plné verze 5G, která přinese plné možnosti pro průmysl, energetiku, bezpečnost. Která by už pak měla fungovat mimo infrastrukturu 4G. Myslím, že rok 2024 je reálný s nasazením takzvané standalone neboli samostatné verze 5G sítí,“ dodal na závěr Petr Očko.

Tagy:
chytrá domácnost doprava Vánoce technologie CNN Prima NEWS Nový den Slunce Česko 5G síť 5G v Česku mobilní telefony Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost Internet Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky elektromagnetické záření