Jak se nenakazit koronavirem při jízdě autem? Dodržujte čtyři důležité zásady

Natrénovali jsme si to už na jaře, je to tu znovu. Druhá vlna pandemie útočí v plné síle, a opět bychom tedy měli dodržovat hygienické zásady i při cestování autem. A to i s ohledem na mimořádné opatření vlády, podle kterého musíme při cestách autem nosit roušky, pokud jedeme s cizími lidmi.

1. Jezděte sami

Hlavním pravidlem je omezit kontakt s ostatními lidmi na minimum. Ideální je nikam nejezdit. Když už je nějaká cesta nezbytná, chraňte se, a pokud možno jeďte sami. Pokud to není možné, vyvarujte se alespoň lidí s akutními příznaky respiračního onemocnění. Zaznamenejte si kontakt na všechny cestující, abyste je mohli v případě nákazy dohledat. I když je osobní vozidlo jakási mobilní izolační jednotka, díky které při nezbytných cestách, jako jsou nákupy potravin, drogerie či léků, výrazně omezíte kontakt s ostatními, důležité je mít na paměti, že rizika i při cestě autem stále trvají.

2. Používejte respirátory nebo roušky

Pokud cestujete s více pasažéry, používejte ochranné pomůcky, tedy roušky a respirátory. Klasické látkové roušky jejich nositele před virem příliš neochrání, ale mohou významně snížit riziko přenosu v opačném směru. I ty nejzákladnější roušky jsou tedy ohleduplným gestem vůči spolucestujícím a mohou riziko nakažení zmírnit. Ke skutečné ochraně ale slouží respirátory třídy FFP3. Mnozí motoristé mají roušku ve své autolékárničce. V některých evropských zemích totiž byly donedávna součástí její povinné výbavy, jinde ještě jsou. Podívejte se tedy do své autolékárničky, zda v ní náhodou roušku nemáte – je to možné zejména v případě, že jste koupili ojeté auto ze zahraničí.

3. Dezinfikujte kritická místa

Pokud se jízdě autem nevyhnete, věnujte pozornost preventivním hygienickým opatřením. Všechny povrchy, kterých se dotknete, dezinfikujte před jízdou i po jízdě, zvláště pokud s někým auto sdílíte nebo jste někoho vezli. Věnujte se této očistě opravdu důkladně. Dezinfekce částí jako volant, řadicí páka, ruční brzda, kliky nebo ovládací prvky rádia a infotainmentu napadnou téměř každého. Nezapomeňte však ani na páčky pod volantem, tedy směrovky, stěrače, na ovladač tempomatu, loketní opěrku, ovládání nastavení sedadel, rám dveří a kliky z vnější strany auta nebo například madlo zavazadlového prostoru. Tyto zásady platí dvojnásobně pro řidiče, kteří přepravují pasažéry.

K dezinfekci můžete použít některé prostředky, které již možná máte doma. Proti koronaviru zabírá nejméně 70procentní roztok alkoholu, například isopropylalkohol neublíží žádnému z běžných povrchů ve vozidle. K čištění dílů ho totiž používají i samotní výrobci a jejich dodavatelé. Dezinfekcí je pro větší klid na duši možné utřít i samotné čalounění sedadel a další „měkké“ povrchy. Ale pozor, zbytečně je nepromočte. Alkohol by sice neměl poškodit čalounění z kůže či z umělé kůže, ale příliš intenzivní čištění může změnit barvu materiálu. Kožené povrchy je po čištění vhodné ošetřit ochrannými prostředky na kůži.

Zásadně v autě nepoužívejte peroxid vodíku, který způsobí trvalé poškození povrchů. Na dotykové displeje v autech zas neberte čističe obsahující čpavek. K čištění všech povrchů všemi metodami jsou ideální hadříky z mikrovlákna. Pokaždé je důležité vozidlo vyvětrat. A s větráním souvisí další rada – vyčistěte si klimatizaci. Ne, nejezděte kvůli tomu do autoservisu, na to teď není vhodný čas. Ale v internetových obchodech se dají koupit specializované spreje na domácí čištění klimatizace a ventilačního systému. Samotný dezinfekční sprej nemusí koronavirus zahubit, ale čistší okruh topení a klimatizace znamená nižší riziko usazení viru v něm.

4. Pozor u benzinky

Na čerpacích stanicích dbejte zvýšené opatrnosti a maximálně se věnujte hygienickým opatřením. Omezte na minimum kontakt s personálem, vybírejte si například samoobslužné čerpací stanice a po natankování si ihned umyjte ruce nebo si je alespoň vydezinfikujte dezinfekčním prostředkem na ruce, který byste měli ve vozidle mít v dostatečné zásobě. Při placení využijte ideálně bezkontaktní platební kartu či mobilní telefon. Na mnoha čerpacích stanicích je možné bezkontaktní způsoby placení využít i přímo u stojanu, takže není nutné navštěvovat prodejnu.

Riziko snížíte i tím, že nádrž naberete plnou, takže k benzince nebudete muset přijet brzy znovu. I když se některá opatření proti šíření koronaviru zdají jako drastická a přehnaná, vysoká míra opatrnosti je namístě. Buďte tedy ohleduplní, omezte kontakt s ostatními i jakékoliv cesty autem pouze na ty nejnutnější, nezapomínejte na důkladné mytí rukou a dezinfekci.

Tagy: