Putin nám válku tajil. Katastrofa, jen samé porážky, citují analytici člena ruské rozvědky

Ukrajinský voják na hlídce

Ruská armáda měla ráno zastavit palbu v několika ukrajinských městech

Po sociálních sítích koluje vyjádření, které podle expertů sepsal analytik pracující pro ruskou tajnou službu FSB. Domnělý člen rozvědky v textu popsal ruskou invazi na Ukrajinu jako totální katastrofu, jejíž důsledky muž srovnává s rozpadem nacistické Třetí říše. Na první pohled dopis vypadá jen jako propagandistický leták, který má povzbudit Ukrajince. Pravost textu ale potvrdil i šéf prestižního investigativního webu Bellingcat.

„Tahle válka je pro Rusko totální selhání.“ Těmito slovy měl současný konflikt na Ukrajině popsat nejmenovaný analytik, který pracuje pro ruskou hlavní zpravodajskou službu FSB. Podobných vyjádření po internetu koluje více. Tohle je ale jiné. Je velmi konkrétní a emotivní a řada expertů se domnívá, že ho sepsal skutečně člen ruské tajné služby.

Pravost dokumentu potvrdil i vedoucí investigativního projektu Bellingcat Christo Grozev, který se s touto informací podělil na Twitteru. Znění textu diskutoval se zdroji, které mají blízko právě k ruské zpravodajské službě. Podle Grozeva jako první publikoval vyjádření člena FSB web Gulagu, který vnímá jako relevantní.

Co všechno ruský analytik ve svém vyjádření popsal?

Nepřipravená válka

Pravděpodobný člen ruské rozvědky si v textu velmi emotivně postěžoval, že informace o tom, že Vladimir Putin chystá válku, téměř nikdo neměl. FSB měla sice údajně analyzovat možné dopady západních sankcí, ale obecně se předpokládalo, že si Rusko „vydupe“ podmínky ve sporu s Ukrajinou i bez potřeby vojenského konfliktu.

„Vy tak musíte napsat analýzu, ze které musí Rusko vzejít jako vítěz… a pokud to neuděláte, budou se vás ptát, proč svou práci neděláte dobře,“ svěřil se analytik.

Když válka začala, ruská rozvědka už prý po pár dnech konfliktu věděla, že to celé pro Rusko skončí katastrofálně. „Pro Rusko už neexistuje východisko. Neexistuje možnost vítězství, pouze porážky,“ napsal neznámý muž.

Málo vojáků

Analytik se rozepsal o tom, že navzdory všem předpokladům nemá Rusko vojenskou sílu na to, aby dokázalo Ukrajinu porazit. Nikdo navíc v Moskvě údajně nepočítal s tím, že se konflikt tak protáhne. „I kdyby kladli Ukrajinci jen minimální odpor, tak bychom potřebovali alespoň půl milionu vojáků, a to nepočítám zásobovací a logistické pracovníky,“ uvedl člen FSB.

18+ Один из инсайдеров из спецслужб РФ, опубликую без правок и цензуры, потому что это ад: «“Сразу честно скажу: почти...

Posted by Vladimir Osechkin on Friday, March 4, 2022

Že může být text velmi aktuální dokládá i zmínka o neúspěšných atentátech na prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle analytika by ale ani smrt hlavy státu nezměnila nic, jelikož Ukrajinci by ruskou loutkovou vládu nepřijali a okamžitě ji svrhli. Člen FSB v textu dále předpokládá, že současnou neútěšnou ekonomickou a vojenskou situaci vydrží Rusko maximálně do června, poté se totálně zhroutí. „Už nic nezbyde,“ popsal pracovník.

Zdrcující ztráty

Podle analytika FSB selhává Rusko na bitevním poli a připisuje si obrovské ztráty. „Ani naše velení reálné ztráty nezná. Pravděpodobně to bude kolem 10 tisíc zabitých vojáků,“ myslí si analytik. To by znamenalo, že údaje, které o ruských ztrátách zveřejňuje Ukrajina, jsou pravdivé a velmi přesné.

Zoufalý člen FSB v textu srovnává situaci Ruska s nacistickým Německem v roce 1944, kdy se Třetí říše hroutila. „Jenže pro nás je tahle pozice startovní,“ popsal muž, podle kterého to nejhorší Rusko teprve čeká.

Analytik ale odmítá názor, že by Moskva „vyřešila“ krizi rozpoutáním jaderného konfliktu. Podle něj by takový nápad někdo z Putinových blízkých včas zarazil.

Tagy: