Agresor, který zaútočil v českobudějovické nemocnici mačetou, je ve vazbě

Nemocnice v Českých Budějovicích, kde zaútočil muž mačetou na personál

Muž, který v českobudějovické nemocnici zaútočil mačetou, je ve vazbě

Soud poslal do vazby 29letého muže, který v pátek 16. června napadl mačetou personál psychiatrického oddělení českobudějovické nemocnice. Za ublížení na zdraví mu hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od pěti do 12 let. Třem zdravotním sestrám a sanitáři způsobil sečná poranění. Od neděle se všichni hospitalizovaní již nacházejí v domácím ošetřování. Policisté muže zadrželi bezprostředně po útoku. O rozhodnutí o vazbě informovala mluvčí českobudějovického okresního soudu Markéta Bartizalová.

Mluvčí uvedla, že soud rozhodl o vazbě již v neděli. „Důvody byly vazba útěková a předstižná,“ uvedla. Znamená to, že obviněný by se podle rozhodnutí soudu mohl na svobodě vyhýbat úkonům spojeným s trestným řízením, případně by se mohl pokusit opakovat či dokonat trestný čin. Policie zatím motiv útočníka nesdělila.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza v českobudějovické nemocnici. Muž zaútočil mačetou na personál, čtyři lidi zranil

Muž byl návštěvníkem psychiatrického oddělení. Útočníka v pátek zpacifikovali členové personálu společně s příslušníky bezpečnostní agentury, nikdo z pacientů zraněn nebyl. Ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek v prohlášení sdělil, že nemocnice jako takzvaný měkký cíl pravidelně trénuje řešení podobných útoků. Nácvik na psychiatrickém oddělení se naposledy konal v listopadu minulého roku. Zranění zaměstnanci byli hospitalizováni, tři z nich opustili nemocnici do domácího léčení v sobotu, čtvrtý v neděli.

Případy vážného napadení pacientů nebo personálu nemocnic jsou v Česku spíše ojedinělé. Nejtragičtější byla střelba v čekárně polikliniky ostravské fakultní nemocnice z 10. prosince 2019, kde dvaačtyřicetiletý střelec sedm lidí zabil, dva zranil, později spáchal sebevraždu.

Tagy: