Akt zoufalství? Rusko používá tanky určené k exportu. Ukrajinci zničili kolos za 100 milionů

Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) provedla během dubna několik úspěšných úderů na ruskou těžkou techniku. Mimo jiné se jí povedlo zničit i moderní tank T-90S, který byl Moskvou původně určený výhradně jako exportní artikl – konkrétně například pro indickou armádu. Pancéřovaný kolos v ceně asi 100 milionů korun se na ukrajinské půdě proměnil v hromadu šrotu.

„Pracujeme na vítězství. Speciální jednotky SBU pořádají pro okupanty hororové noci. Naši ‚Bílí vlci‘ ze speciální skupiny ‚Alpha‘ během dubna zneškodnili 21 cílů – konkrétně čtyři tanky (typy T-90 a T-72), devět bojových vozidel pěchoty BMP, jeden vůz BTR, zároveň také transportní vozidla typu MT-BL i Ural a tři nepřátelské ‚pevnosti‘,“ uvedla SBU ve svém prohlášení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ: Tanky, vrtulníky i „upíři“. Podívejte se, co vše Česko dosud poslalo Ukrajině

Ukrajinská kontrarozvědka také sdílela záběry z několika dubnových úderů, což pak komentovala analytická stránka Ukraine Weapons Tracker. Ta přišla se zajímavým postřehem: „SBU zničila i ruský tank T-90S, a to pomocí munice shozené z dronu. Tanky T-90S byly původně určené na export. Moskva však jejich určité množství převedla do ruské armády, aby částečně kompenzovala ztráty na pancéřované těžké technice.“ Okolnosti záběrů je složité nezávisle ověřit.

T-90S je exportní vylepšenou verzí moderního tanku T-90. Zpráv o zničených nebo ukořistěných obrněncích typu T-90 ukrajinskou armádou začalo přibývat již na jaře minulého roku. Rusko v první fázi invaze nasazovalo tento tank spíš výjimečně. Dost možná to bylo kvůli vysoké ceně (hodnota jednoho T-90M se odhaduje na zhruba pět milionů dolarů – asi 107 milionů korun).

k přehodnocení situace Moskvu bezpochyby donutil až překvapivě tvrdý ukrajinský odpor, který dlouhodobě způsobuje obrovské ruské ztráty. Okupanti podle Kyjeva od začátku invaze přišli již o 3 701 tanků (mezi nimi figurují i desítky T-90 a jeho modifikací), 7 193 jiných obrněnců, 5 851 transportních vozidel a o nespočet další vojenské těžké techniky.

V případě typu T-90S se první zprávy o jeho nasazení na Ukrajině objevily loni na podzim. Mělo se jednat o tanky s kódovým označením T-90S „Bhishma“. Tyto kusy přitom byly licenčně vyrobeny přímo v Indii a do Ruska je tato země poslala jen kvůli instalaci modernějších systémů. Není známo, kolik těchto kusů Rusové skutečně modernizovali a poslali zpět Indii a kolik jich bez povolení nasadili na Ukrajině.

Tagy: