PŘEHLEDNĚ: Tanky, vrtulníky i „upíři“. Podívejte se, co vše Česko dosud poslalo Ukrajině

Ukrajina potřebuje od spojenců veškerou vojenskou techniku, která jí pomůže v boji s ruskou armádou. Česká republika se v tomto ohledu nemusí vůbec stydět – obráncům už dodala desítky tanků, bojových vozidel pěchoty, samohybných děl i raketometů. Výčet techniky se navíc neustále rozšiřuje díky nasmlouvaným nákupům, což ukazuje i nedávno zveřejněný přehled od vojenských analytiků z iniciativy Oryx. Co všechno již zamířilo z ČR na Ukrajinu?

Češi patří mezi národy, které po vypuknutí války s dodávkami zbraní pro Ukrajinu příliš neotálely. Už v raných fázích konfliktu dostali obránci obrněná vozidla a tanky československé výroby, k nimž se později přidalo také dělostřelectvo. Ani nedávno zveřejněný přehled dodávek pro Ukrajinu od analytiků z Oryxu ovšem neobsahuje vše, co od nás zamířilo do válkou zmítané země. Nejeden balík pomoci totiž probíhal v přísně utajovaném režimu. Na definitivní počty techniky tak možná dojde až po konci války.

Tanky T-72 – min. 50 kusů

Ačkoliv konflikt na Ukrajině ukazuje, že jsou tanky sovětské výroby již za zenitem, pro obránce představují staré T-72 určitou výhodu. Jsou s ní totiž velice dobře seznámeni a není tudíž potřeba zdlouhavého výcviku osádky. I proto Ukrajinci vděčně přijali dodávku z České republiky, jejíž součástí bylo několik desítek T-72 v nemodernizované verzi. Většina z nich dorazila do Kyjeva v květnu a červnu loňského roku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pryč se sovětskými plechy. Česko vyzbrojí Vietnam, ten má zájem o letadla, obrněnce i pušky

Podle veřejně dostupných informací získala Ukrajina minimálně 50 kusů těchto tanků – část pocházela ze skladů ministerstva obrany (38 kusů), další pak poskytly tuzemské zbrojovky.

Unikátem je tank Tomáš, na který se složila česká veřejnost díky projektu Dárek pro Putina podnikatele Dalibora Dědka. V praxi jde o modernizovanou verzi T-72 s reaktivním pancéřováním, nočním viděním a novějšími interními systémy a zabudovanými radiostanicemi. Do bojů se „Tomáš“ měl zapojit už na začátku tohoto roku.

Obrněnci BVP-1 a PbV-501 – min. 100 kusů

Bojová vozidla pěchoty se sovětskými kořeny patřila k nejpočetnějším dodávkám vojenské techniky od české strany. Na drtivou většinu z nich se dlouhé roky prášilo ve skladech zbrojařů a armády, své využití proto našla na ukrajinské frontě. Ve srovnání se současným západním standardem se nejedná o žádný zázrak, přesto obráncům dobře poslouží stejně jako výše zmíněné tanky T-72.

Z Česka dorazilo do ukrajinských základen nejméně 55 BVP-1, první kusy obdrželi obránci na začátku dubna loňského roku. Modernizované varianty s označením PbV-501 dorazily na Ukrajinu o něco později, jelikož jejich export muselo schválit Německo. Původně totiž patřily armádě socialistické NDR, než si je do opatrovnictví převzala jedna z českých zbrojovek. Oficiálně se mluvilo o dodávce 56 kusů PbV-501.

DANA a další samohybná děla – min. 40 kusů

Nejen zuřivé boje u Bachmutu ukazují, že dělostřelectvo hraje ve válce naprosto zásadní roli. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v únoru potvrdila, že 13 samohybných kanónových houfnic ShKH vz. 77 DANA pocházelo ze skladů resortu.

Ukrajina si mezitím objednala okolo 30 modernizovaných verzí s názvem DANA M2, přičemž první kusy měly dorazit na dělostřelecké pozice už během loňského léta. Ukrajinci dále obdrželi nespecifikovaný počet sovětských samohybných děl 2S1 Gvozdikas.

Raketomety BM-21 a RM-70 – min. 20 kusů

Zatímco česká armáda v průběhu posledních několika let vyřazovala raketomety ze svého arzenálu, Ukrajina si jejich roli ve válce nemůže vynachválit. Třebaže je kvalitativně převálcuje americký M142 HIMARS, stále dokážou nadělat v ruských pozicích obrovskou paseku.

Ukrajinci dostali minimálně 20 kusů základní verze raketometů RM-70, přičemž 12 z nich poskytlo české ministerstvo obrany. Na frontě se ovšem objevila také modernizovaná verze s označením Vampire. Štáb CNN Prima NEWS s ní ostatně natočil reportáž jen pár kilometrů od bitevní fronty. Jak objemná byla „upíří“ dodávka, není dodnes jasné. Na raketomet RM-70 se jménem „Přemysl“ se složila také česká veřejnost v rámci sbírky, kterou zorganizoval projekt Dárek pro Putina.

Vrtulníky Mi-24V – čtyři kusy

Ačkoliv Česká republika nedisponuje největší letkou, i tak se jí podařilo poskytnout Ukrajině alespoň pár kusů bojové techniky, s níž by obránci mohli ovládnout vzdušný prostor. V tomto případě jde konkrétně o dvoumotorové bitevní vrtulníky Mi-24V sovětské výroby, které jsou schopné ničit jak živé cíle, tak obrněná vozidla či tanky.

Resort vedený ministryní Černochovou v únoru přiznal dodávku „čtyř kusů letecké techniky“, z čehož lze usoudit, že šlo právě o zmíněné vrtulníky. První z nich se objevily na Ukrajině loni v květnu.

Dodávky zdaleka nekončí

Česko loni poskytlo Ukrajině také pět průzkumných chemických vozidel a 47 automobilů. Analytici z Oryxu zaznamenali ještě šestici samohybných protiletadlových kompletů 9K35 Strela-10. Další dodávky tvořily tuny munice pro dělostřelectvo, desítky tisíc ručních zbraní a miliony nábojů. Ministerstvo obrany poskytlo i vojenský zdravotní materiál, materiál radiační, chemické a biologické ochrany, vojenskou výstroj či náhradní díly.

Za zmínku stojí dodávka 15 kusů systému protivzdušné obrany Viktor, za níž je opět projekt Dárek pro Putina. Jedná se o upravená terénní vozidla Toyota s dvojicí kulometů KPVT, které jsou schopné účinně bránit strategické i civilní cíle před nálety sebevražedných dronů či před leteckým bombardováním.

Ve skladech je podle ministryně Černochové ještě další vojenský materiál, který lze Ukrajině poskytnout. Náčelník generálního štábu Karel Řehka uvedl, že Česko rozhodně plánuje další dodávky, u některých má i harmonogram. Další detaily si ale oba dva nechali pro sebe.

Tagy: