Alkoholové imobilizéry v nových autech: Už brzy se s promile nehnete z místa

Zajet si na „jedno rychlé“ autem do oblíbené hospůdky o dvě ulice dál? Ani nápad, respektive ano, ale zpátky půjdete pěšky. Od července 2022 musí na základě legislativního nařízení EU automobilky povinně do svých nových vozů montovat předpřípravu na tzv. alkoholový imobilizér. Ten bude monitorovat alkohol v dechu a v případě jeho identifikace zablokuje start vozidla. Důvodem jsou vysoké počty dopravních nehod zapříčiněné alkoholem v dechu či krvi řidiče.

Povinnou montáž předpřípravy na instalaci alkoholových testerů v osobních vozidlech schválila EU už v roce 2019, tehdy se však červenec 2022 ještě jevil jako relativně vzdálený. Dnes je podstatně blíže a už ani rok nás nedělí od momentu, kdy budou muset tento prvek automobilky povinně montovat do všech nových aut. Postupně se tak v nových modelech objevuje stále více a více bezpečnostních prvků schopných zabraňovat nebezpečné jízdě.

Další z velkých bratrů

Nařízení EU 2019/2144 definuje povinnost automobilek instalovat předpřípravu na budoucí alkoholové imobilizéry, nebo chcete-li alkoholové zámky, do všech nově homologovaných vozidel. Alkoholový imobilizér bude fungovat tak, že před nastartováním bude vyžadovat dechovou zkoušku na „odemknutí“ imobilizéru umožňujícího start auta.

Samotné zařízení přitom není novinkou a kromě výrobců nákladních aut ho už jako nadstandard nabízí i několik výrobců osobních aut, např. Volvo. Tentokrát však vše nasvědčuje tomu, že se tento bezpečnostní prvek stane plošně povinným pro všechny.

Předpříprava na toto zařízení je navíc navržena tak, že bude on-line, a tak bude možné i na dálku v jakémkoliv momentě řidiče požádat o dechovou zkoušku (předpokládá se zejména využití ve firemních flotilách). Důvodem rychlého zavedení alkoholových imobilizérů je podle představitelů EU vysoký podíl dopravních nehod způsobených alkoholem.

Tagy: