Strach o královnu Alžbětu. Po smrti Philipa se množí útoky na její panství

Britská policie zatkla na královských pozemcích hradu Windsor dva vetřelce. Muž se ženou přelezli plot a nepozorovaně se procházeli na královském pozemku nedaleko objektu Royal Lodge, ve kterém bydlí princ Andrew a v jehož okolí královna Alžběta II. často chodí na procházky nebo se projíždí na koni. Jde o další velké pochybení stráže v jednom týdnu.

O šest dní dříve královská stráž omylem pustila jinou neznámou ženu do areálu objektu Royal Lodge, který leží asi pět kilometrů od Windsorského hradu a v němž bydlí od svého rozvodu jednašedesátiletý princ Andrew. O tom je známo, že je prakticky neustále doma. Truchlící královna ho po smrti prince Philipa pravidelně navštěvuje.

Nepřijatelné, znepokojující, neuvěřitelné pochybení

„Když vezmete v úvahu tyto incidenty, pak je to fraška,“ uvedl podle deníku The Sun Ken Wharfe, který byl po sedm let členem osobní ochranky princezny Diany. „Je to absolutně nepřijatelné a činí to královnu zranitelnou. Je to velmi znepokojující a je třeba věci opravdu změnit.“

Pár byl zatčen a odvezen na policejní stanici v Maidenheadu a později na kauci až do dalšího vyšetřování propuštěn. „Je to neuvěřitelné pochybení. Všichni byli po prvním vetřelci v nejvyšším střehu a nyní se stane tohle. Můžou padat hlavy. Tohle je neodpustitelné,“ uvedl zdroj pro The Sun. „Pár bloudil v areálu snad věky, než byl spatřen a někdo zavolal policii.“

Ani ne před týdnem rovněž přešlap ochranky

V pondělí 19. dubna pronikla do objektu údajně čtyřiačtyřicetiletá Španělka v taxíku. Tvrdila, že je Andrewovou snoubenkou a že mají spolu schůzku na oběd. Ochranka ji vpustila dovnitř, kde se dvacet minut procházela a pak vstoupila do objektu Royal Lodge. Zadržena byla v lobby. Zatkli ji s podezřením na vloupání, ale později byla na základě zákona o duševním zdraví propuštěna.

Tyto dva bezprecedentní přešlapy vyvolávají otázky, zda by královně nebylo lépe v Buckinghamském paláci. Autorka životopisu Penny Junorová však uvádí, že její veličenstvo preferuje pobyt ve Windsoru.

Královské rodině v jejích palácích a domovech poskytuje nonstop ozbrojenou ochranku Metropolitní policie (MET). Pouze starší královští členové mají ochranku nepřetržitě na plný úvazek.

„Dvě osoby z Londýna – devětadvacetiletá žena a jednatřicetiletý muž – byly zatčeny,“ potvrdil mluvčí policejního oddělení z Thames Valley s tím, že později byli propuštěni. „Nikomu na místě nehrozilo žádné nebezpečí,“ ujistil.

Buckinghamský palác stejně jako Metropolitní policie uvedly, že se k bezpečnostním otázkám nebudou vyjadřovat.

Tyto dva bezprecedentní přešlapy vyvolávají otázky, zda by královně nebylo lépe v Buckinghamském paláci. Autorka životopisu Penny Junorová však uvádí, že její veličenstvo preferuje pobyt ve Windsoru.

Tagy: