Amerikanistka Březinová: Porazit Harrisovou nebude brnkačka. Republikáni se jí mají proč bát

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová

360°, Martin Dvořák, Michael Kohajda, Jan Hrnčíř, Jan Kubáček, Thomas Kulidakis, Kateřina Březinová - 24.7. v 22:00

Republikáni se tváří, že porazit Kamalu Harrisovou bude pro Trumpa brnkačka. Ve skutečnosti se jí ale bojí, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS amerikanistka Kateřina Březinová. A podle ní jde o oprávněný strach.

Předpokládaná nominantka Demokratické strany na prezidentku Kamala Harrisová se tři dny po oznámení, že hlava státu Joe Biden nebude svůj mandát obhajovat, razantně pustila do předvolební kampaně. A republikáni se podle Březinové mají čeho obávat.

ČTĚTE TAKÉ: Trump vede nad Harrisovou o tři procenta. Ta přesto dopadla lépe než Biden, vyplývá z průzkumu pro CNN

„Pro Republikánskou stranu Harrisová v tuto chvíli představuje mnohem vážnějšího protivníka než Joe Biden, byť o ní slyšíme pravý opak. Republikáni říkají, že proti Harrisové to je pro Trumpa téměř brnkačka, ale ve skutečnosti máme indicie, že se jí bojí. A skutečně se mají čeho bát a dobře vědí proč,“ řekla Březinová.

Odkazovala tím na události z doby, kdy Harrisová byla juniorní senátorkou za Kalifornii. Tehdy jako členka výboru pro soudnictví velmi ostře vyslýchala (takzvaně grilovala) Trumpova nominanta do Nejvyššího soudu USA Bretta Kavanaugha. Toto si podle amerikanistky republikáni dobře uvědomují.

Než se stala Harrisová senátorkou, působila jako státní žalobkyně v Kalifornii a následně se ujala pozice tamní ministryně spravedlnosti. Její profesní minulost může podle Březinové představovat nevýhodu v cestě do Oválné pracovny.

„V úřadu státní žalobkyně víme přesně, co činila. To může vést ke snaze označit ji za extrémní a příliš radikální kandidátku. Harrisová byla například velice kritizována, že jako státní žalobkyně rozhodla o nevyřknutí rozsudku smrti v případě vraždy jednoho policisty ze strany člena gangu,“ uvedla Březinová s tím, že toto její rozhodnutí bylo v minulosti velmi probírané. Další kontroverzí je její nedostatečné řešení migrace do USA z Mexika.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Harrisová je mentálně komunistka, tvrdí Balšínek. Zastupuje nejextrémnější progresivistické proudy

Tagy: