Ani sedm ušlapaných fanoušků zápas neodložilo. A tak za Komory chytal obránce s izolepou

Komory se ocitl ve svízelné gólmanské situaci. A tak v bráně velmi zdatně vypomohl obránce Chaker Alhadhur.

Evropskou optikou si nelze představit, že by se po podobném incidentu odehrál zápas. Možná by bylo na místě uvažovat o zastavení celého turnaje. Ovšem masivní tlačenice před utkáním fotbalového Afrického poháru národů, při které bylo ušlapáno minimálně sedm fanoušků, program vůbec nezměnila.

A tak se utkání mezi domácím Kamerunem a nováčkem turnaje Komory odehrálo. Ostrované na svoji první účast na kontinentálním šampionátu nezapomenou – i přes to, že jejich kádr rozmetl covid, dokázali konkurovat i v osmifinále, a to s obráncem v bráně, k tomu červenou kartou na kontě od sedmé minuty.

Byl to opravdu zvláštní večer, hlavně dost smutný, tragický. Na 60tisícový stadion v hlavním kamerunském městě Yaoundé mohlo kvůli koronaviru dorazit 80 procent kapacity. Hlad v zemi po vyřazovacím duelu byl na straně domácích fanoušků velký, a tak se do ochozů draly davy o poznání početnější, než byl povolený limit. Chaos vyústil ve velkou tlačenici, lidé končili na zemi, kde bylo minimálně sedm z nich ušlapáno. Úřady hlásí dalších 40 zraněných, z toho několik ve vážném stavu.

I přes fatální událost se harmonogram neměnil. A Komory se musely prát s nepřízní osudu. Vůbec poprvé se ostrovní stát ležící mezi Mosambikem a Madagaskarem představil na africkém šampionátu, který se zkráceně jmenuje AFCON. Při této premiérové účasti outsideři ve skupině zazářili. Na úkor čtyřnásobných mistrů z Ghany se podívali do vyřazovací fáze. A v osmifinále na Komořany čekal pětinásobný vítěz kontinentálního mistrovství.

Aby výzva byla ještě větší, v týmu nováčka začal řádit koronavirus. Komory hlásily 12 pozitivních testů, z toho dva se týkaly gólmanů. Do toho třetí brankář byl vyautovaný kvůli zranění. Před utkáním svitla naděje, protože gólman Ali Ahamadu měl na poslední chvíli negativní výsledek testu. Africká konfederace CAF však žádost zamítla s tím, že každý hráč v karanténě musí počkat pět dnů, než mu bude dovoleno znovu hrát.

V takovýchto nouzových situacích, které však většinou nastávají až v průběhu zápasu, tým často vybere do brány toho nejvyššího. Nicméně Komory měl spasit obránce Chaker Alhadhur, který měří jen 173 centimetrů. Na jeho modrém dresu bylo potisknuté zlaté číslo 16 přelepené páskou na trojku a vyrazil do akce.

Krásný gól a výborný nouzový gólman

Už v sedmé minutě z brány sledoval, jak jeho tým musel snést další ránu. Stoper a kapitán Nadjim Abdou totiž dostal červenou kartu.

Kamerun naplňoval předpoklady a v 70. minutě zvýšil na 2:0. Zdecimovaní hosté se však se všemi strastmi prali více než statečně. Odměnou jim byl parádní gól do šibenice z přímého kopu rozehrávaného ze vzdálenosti více než třicet metrů, o který se postaral záložník Youssouf M'Changama. Na sociálních sítích se opakovaně objevovalo, že jde o jeden z nejlepších gólů v historii afrického šampionátu.

Při důstojné porážce 1:2 gólman z donucení Alhadhur exceloval. Předvedl několik zákroků, za které by se nemuseli stydět jeho kolegové mající chytání v popisu práce. Nejistotu projevil snad jen ve chvíli, kdy při jednom z útoků soupeře si coby obránce ze zvyku dával ruce za záda, aby nehrál rukou.

Aby se Kamerun opět o něco více přiblížil snu o domácím triumfu, musí v čtvrtfinále porazit Gambii.

Tagy:
smrt fotbal sport fanoušci Kamerun ušlapání Africký pohár národů AFCON Komory Yaoundé Chaker Alhadhur