Přístup k datům v mobilu i razie ve firmách. Antimonopolní úřad by mohl mít nové pravomoci

Antimonopolní úřad (ÚOHS) by mohl dostat nové nástroje na krocení vysokých cen.

Antimonopolní úřad bude mít nový nástroj

Antimonopolní úřad (ÚOHS) by mohl dostat nové nástroje na krocení vysokých cen, zejména potravin. Kritici ale namítají, že by se kontrolní orgán stal superúřadem, jehož moc by mohli politici zneužívat.

Švédský stůl, ze kterého si může vláda vybrat. Tak popisuje návrh úřadu jeho šéf Petr Mlsna. Jedno z nejvýznamnějších opatření je možnost ukládat pokuty, aniž by soutěžní úřad prokázal kartel nebo zneužití dominantního postavení. „Nemůžeme dělat takzvané rybářské výpravy, kdy půjdeme naslepo hledat a možná něco najdeme, nebo také nikoliv,“ řekl Mlsna.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pravomoci antimonopolního úřadu? Jako když na tříkolce dojíždíte Ferrari, říká jeho šéf Mlsna

Antimonopolní úřad by tak mohl firmy obcházet namátkově, podobně jako obchodní inspekce. To se ovšem nepozdává jeho bývalému místopředsedovi Robertu Nerudovi. „Když soutěžní úřad přijde na inspekci, musí podniku říci, z čeho ho podezřívá a tomu přizpůsobit inspekci. Nemůže si brát cokoliv. Pravomoci se v budoucnu mohou dostat do rukou lidí, kteří to třeba nebudou myslet s veřejným zájmem tak dobře jako současný management,“ sdělil Neruda.

Hospodářská komora je k návrhům antimonopolního úřadu zatím skeptická. Bojí se prý větší šikany podnikatelů a také navýšení byrokracie. „Kontroly velmi často zaměstnávají podnikatele. On musí vytvořit prostor, čas a materiály a musí opečovávat kontrolory,“ uvedl tajemník Úřadu Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Vláda si podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) teprve z onoho švédského stolu vybírá. „Také máme nápady, se kterými přicházíme do debaty,“ řekl Výborný. „Pro mě jako pro ekonoma dává smysl nějakým způsobem posílit pravomoci ÚOHS, aby na trhu nevznikaly další oligopolní struktury,“ popsal ekonom Pavel Peterka. Ty jsou podle šetření antimonopolního úřadu právě na trhu s potravinami, a to jak mezi výrobci, tak prodejci.

Tagy:
Hospodářská komora Marek Výborný Petr Mlsna Úřad pro ochranu hospodářské soutěže