Pravomoci antimonopolního úřadu? Jako když na tříkolce dojíždíte Ferrari, říká jeho šéf Mlsna

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna

Co na to vaše peněženka 15.12.2023

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potřebuje k efektivnější činnosti navýšit vlastní pravomoci, prohlásil v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS jeho předseda Petr Mlsna. Současné nástroje úřadu k rozkrývání kartelů přirovnal k dojíždění Ferrari na tříkolce. Zda nakonec dojde začátkem nadcházejícího roku ke zdražení potravin, podle Mlsny zůstává otázkou.

Podle Mlsny je třeba s ohledem k pravomocím jeho úřadu změnit legislativu. „Přirovnal bych to k tomu, když vám někdo utíká ve Ferrari, a vy ho dojíždíte na tříkolce. Chcete-li skutečně odhalit kartel, který je utajený, musíte mít nástroje podobné jako má v mnoha ohledech i policie, abyste se k důkazům vůbec dostali. Když jsme se v minulosti pokoušeli získat podobné nástroje, jaké mají jiné soutěžní úřady v Evropské unii, politickou odezvu jsme nenašli,“ popsal. Zároveň s tím ocenil současné diskuze s vládními zástupci, ve kterých nastala shoda na posílení úřadu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cena piva vystřelí do výšin, varuje ekonom. Snížení DPH u potravin je podružné, říká Večeřová

Mlsna zároveň zpochybnil, že nakonec dojde k avizovanému zdražení potravin v obchodech po Novém roce. „Je otázkou, jestli k němu dojde. Jak vidíme z reakcí velkých obchodních řetězců v posledních dnech, spíše přistupují k tomu, že chtějí promítnout sníženou sazbu DPH do maloobchodních cen. Spíš je velká nejistota u potravinářů, jak nastavit ceníky, když ještě nemají definitivně stanovené vstupy, zejména v podobě cen energií. Je to spíš nejistota než cokoliv jiného,“ shrnul.

Některé řetězce navzdory původním očekáváním o růstu cen naopak naznačily jejich možný pokles. Podle Mlsny tak mohly učinit z více důvodů. „Jedna věc je postavit napevno jaké jsou vstupy, jaké budou ceny energií, jak se promítnou třeba zvýšené mzdové náklady. Potom je to samozřejmě i tlak na trhy, do kterých nemůžete násilným způsobem zasahovat. Ať je ale tlak poltický, společenský nebo mediální, bezesporu svůj výsledek přináší,“ zhodnotil situaci.

Více o vzniku vysoké koncentrace vlastnictví potravinářských podniků v rukou několika agroholdingů, tehdejší roli antimonopolního úřadu či o struktuře dotací v zemědělství se dozvíte ve videu v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda brutálně lže, hůře jsme na tom ještě nebyli, říká Havlíček. Opozice se chystá přitvrdit

Tagy:
potraviny ceny antimonopolní úřad Petr Mlsna Úřad pro ochranu hospodářské soutěže kartel monopol